En bit puts från det tolv meter höga kyrktaket lossnade och landade helt nära prästen Marthin Jönsson vid altaret.Foto: Svenska kyrkan
Sollefteå

Resele kyrka utan tak i påskfirandet

Marthin Jönsson, präst: "Det var rörelser i marken som gjorde att taket rasade in"
3:33 min

Begravningsgudtjänsten i Resele kyrka var precis avslutad och församlingen satt kvar i kyrkbänkarna i väntan på att kistan skulle bäras ut. Då rasade en bit av kyrktaket och landade helt nära prästen som knäböjde vid altaret.

Marthin Jönsson var tjänstgörade präst i Resele kyrka när taket rasade in, i anslutning till en begravningsgudstjänst fredagen den första mars. Nu vill han att problemet åtgärdas så fort som möjligt, trots att kapellet fungerar bra som gudstjänstlokal.

Skyddsombud inspekterade kyrkan efter takraset och höll med om att den inte kunde vara öppen. Det bedömdes också som riskabelt att röra sig nära kyrkans yttre väggar utomhus .Nu är förhoppningen att nödvändiga reparationer ska utföras innan påsk, eftersom det är mycket aktiviteter i kyrkan då.

Det är Kyrkonämnden som ansvarar för själva fastigheten och beslut om renoveringar fattas på politisk nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".