Poliser kontrollerar bilbälten. Foto: Imran Hafiz Muhammad
Västernorrland

Extra många bilbälteskontroller den här veckan

Mikael är ordningspolis i Sundsvall " 1500 kronor kostar det "
1:00 min

Under den här veckan gör polisen i länet extra många bilbälteskontroller. Användningen av bilbälten har ökat kraftigt under senaste tio åren, men fortfarande finns det de som glömmer bältet. Vid en poliskontroll i dag på förmiddagen i Birsta stoppade polisen två fordon där förarna körde utan bälte, på bara en halvtimme.

1500 kronor kostar det att bli stoppad utan bilbälte, för alla vuxna som är utan bälte i bilen. Finns det underåriga i bilen kommer ansvaret på föraren, då handlar det om 2500 kronor per person under 18 år. Dom allra flesta som stoppas har bilbältena på, och enligt NTF så är sannolikheten att överleva en olycka 50 procent högre om bältet sitter på plats. Men fortfarande stoppas alltså bilar, där de som åker inte ha bältet på.

- Man möter alla möjliga olika förklaringar, säger Mikael. En del säger att de precis tagit av sig, en del skulle precis sätta på sig, och en del har åsikter om vad vi gör och tycker att vi borde ha bättre saker för oss.

Men har ni inte det då, bättre saker för er?

- Alltså, jag kan tycka det här är jätteviktigt, kan jag rädda en person genom att skriva böter, och att den personens dotter får behålla sin pappa vid händelse av en krock, då är jag jättenöjd. Sen får väl de tycka att det är fel. Jag kan förstå att folk blir frustrerade, men bältet ska ju vara på, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".