Sundsvalls kommunhus. Foto: Matilda Jansson
Västernorrland

Konsulter kostade Sundsvalls kommun 100 miljoner

Kommunal: ”Pengarna skulle ha använts i verksamheterna istället”
2:06 min

Sundsvalls kommun hade konsultkostnader på 100 miljoner kronor under 2012. En ökning med nästan 40 miljoner jämfört med året innan.

Bland annat har konsulter fakturerat miljoner på förändringarna av hemtjänsten – som samtidigt står under starka sparkrav.

Beslut om besparingar inom bland annat hemtjänsten i Sundsvall tas på Socialnämndens sammanträde på onsdag. På agendan står att omkring 100 miljoner kronor måste sparas inom Socialtjänstens område.

– All verksamhet inom Socialtjänsten har rekordstora besparingskrav att vänta och personal riskerar att sägas upp, säger Sonja Lindberg på fackförbundet kommunal i Sundsvall.

Sonja Lindberg på Kommunals avdelning 11 och hennes kollega Robin Fångsjö på fackförbundet Vision ögnar igenom den 2921 rader långa konsultlistan för Sundsvall år 2012.

– Här är många stora poster på Sweco, Thyréns, Ramböll och Sogeti, säger Robin Fångsjö på Vision. Här också är några få på Sundsvalls simsällskap, Teaterkonsult Hasselblad och Rollupkungen AB. Jag undrar vad det är? säger Sonja Lindberg.

Av de de omkring 100 konsultmiljonerna har mycket gått till teknik, IT, mark och miljötjänster. Till exempel konsulter som gjort jobb angående planeringen av kombiterminalen och de nya offentliga miljöerna i centrum. Dessutom området kring bygget av nya bron över Sundsvallsfjärden.

– Att summan har ökat 2012 beror på att vi nu har mer projekt igång som kräver konsulter, säger Stefan Söderlund kommundirektör i Sundsvall. Visst är 100 miljoner mycket pengar men man får utgå att tjänsterna är till nytta för verksamheten, säger Söderlund

Med på konsultlistan för 2012 finns också flera före detta tjänstemän på kommunen som nu är tillbaka som konsulter och gör jobb för miljonbelopp.

I Socialtjänsten har konsulterna i Strategihuset, för två miljoner kronor, jobbat med att införa LOV , alltså privat äldrevård. Dessutom företaget Vanguard som för 1.3 miljoner kronor inför nya arbetssätt inom hemtjänsten. Det så kallade LEAN projektet.

Men innan 2013 är slut beräknas den totala konsultkostnaden på Socialtjänsten att landa på 7,5 miljoner kronor.

I absoluta konsulttoppen i länet finns alltså Sundsvall där man också nu på onsdag tar beslut om stora besparingar inom Socialtjänsten. Det handlar om besparingar på omkring 100 miljoner kronor. Besparingar som kan drabba både äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättningar i Sundsvall.

– Med tanke att vi hör varje dag hur illa det är ekonomiskt så kan jag tycka att de här pengarna kunde gått till verksamheterna inom Sundsvalls kommun. Vi står också inför ett stort sparbeting så jag blir orolig faktiskt, säger Sonja Lindberg på Kommunals avdelning 11.

Nu reagerar också kommunens revisorer på uppgifterna.

Vi ska nu titta närmare på de här konsultkostnaderna, säger Ulf Broman en av revisorerna på Sundsvalls kommun.

Konsultkostnader för länets kommuner 2012

Sundsvall: 99 milj/kr.
Örnsköldsvik: 28,7 milj/kr.
Härnösand: 21,7 milj/kr.
Timrå: 16,5 milj/kr.
Kramfors: 10.2 milj/kr.
Sollefteå: 9,5 milj/kr.
Ånge: 6,3 milj/kr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".