Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Föråldrade handikapplaner i kommunerna

Tord Carlsson: Risk att det bara blir fina ord
1:24 min
1 av 2
foto Ulla Öhman
2 av 2
Tord Carlsson, ordförande i HSO Västernorrland. Foto: Ulla Öhman

Kommunernas handikapplaner är ofta föråldrade och det finns litet eller inget intresse att följa dem, säger Handikapprörelsen i Västernorrland.
Men det görs jobb med planerna just nu i flera kommuner och det är viktigt att det inter bara blir en skrivbordsprodukt, säger ansvariga.

Kommunernas handikapplaner är ofta föråldrade och det finns litet eller inget intresse att följa dem.

--Trots att Sverige har skrivit under FN konventionen om mänskliga rättigheter även för funktionshindrade så blir planerna på  landstings och kommunal nivå ofta bara en skrivbordsprodukt, säger Tord Carlsson som är ordförande för Handikappföreningarnas samorganisation i Västernorrland.

Orsaken att kommuner och landsting kan strunta i det här är att det  inte finns några sanktioner mot de som inte fullföljer sina planer eller följer FN-konventionen.  Att vissa kommuner i Västernorrland har planer från 90-talet visar på ointresset, tycker Tord Carlsson, egentligen bör planerna revideras varje år.

Men just nu tycks flera kommuner vara igång.
I Sundsvall har man just tagit fram ett förslag till ny plan efter den gamla från 1999 och den ska snart skickas ut på remiss.

I Härnösand har man börjat arbetet att ersätta handikapplanen från 1994 med ett nytt program för tillgänglighet. En träff har redan hållits med handikappföreningarna, en till ska hållas, och igår hölls en inspirationsdag för kommunens tjänstemän och politiker:

– Vi ska öppna tänket och sätta fokus på frågan. 
Det är viktigt att alla delar av kommunens verksamhet är engagerade, säger Gungerd Jonsson som är projektledare.

– Det är bra att Härnösands kommun har kommit igång nu och att man använder sig av FNs konventionen som grund, tycker Kamal Suleimani från Synskadades Riksförbund i Ångermanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".