Moritz Isaksson och Tom Jonsson i Gideå pistol. Foto: Lennart Sundwall
Örnsköldsvik

Internationellt skytte i Gideå

Jonsson:”Vi vill visa att Sverige finns på skyttekartan”
1:24 min

Under två sommarveckor i juli ska den lilla klubben Gideå Pistol i Örnsköldsvik ta hand om 200 skyttar från hela Europa, Australien och USA. Klubben blir historisk när det för första gången arrangeras ett EM i Sverige i den okända sporten metall silhuettskytte. Tom Jonsson är ordförande i Gideå pistol:

Under de två första sommarveckorna i juli ska den lilla klubben Gideå Pistol i Örnsköldsvik ta hand om 200 skyttar från hela Europa, Australien och USA.

Klubben blir historisk när det för första gången arrangeras ett EM i Sverige i den okända sporten metall silhuettskytte. Tom Jonsson är ordförande i Gideå pistol:

- Det känns stimulerande och lite som ett äventyr, säger Tom Jonsson, själv framgångsrik skytt i grenen.

Skjuter på djur av plåt
Plåtsiluetterna av olika djur, kyckling, gris kalkon och bock oftast, är i naturlig storlek, gevär och pistol används och skjutavstånden varierar mellan 25 och 500 meter.

45 skott används normalt i en tävlingsmatch och den lilla pistolklubben i Gideå blir nu historisk i början av juli när Sverige för första gången ska arrangera ett europamästerskap. I närmare två veckor ska pistolklubben ta hand om 200 skyttar från 15 nationer , bl.a. Australien och USA.

Gäller att sprida sporten
Det lär i bästa fall bli några tusenlappar över till klubben som har ett tiotal aktiva skyttar, i första hand handlar dock arrangemanget om att försöka sprida sporten ut till allmänheten säger Moritz Isaksson i Gideå pistol.

-Vi har stora avbränningar då vi måste leja in personal som hjälper oss med tävlingarna, säger Isaksson. Bl.a. idrottsföreningarna i Husum och Domsjö ska hjälpa till.

Nya läktare byggs
Klubbens skjutbana intill flygplatsen i Örnsköldsvik blir tävlingsområde och klubben bygger upp speciella läktare för att kunna ta emot publiken.

-Vi vill försöka ge publiken en så bra överblick som möjligt och vi lovar att det här är kul, säger Tom Jonsson, ordförande i Gideåpistol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".