Alla halkar, men det gör inget, för det är roligt med is och snö, tycker eleverna från Ibiza som upplever sin första vinter i Sundsvall. Foto: Aila Stefansdotter-Franck
Sundsvall

Från sommarvärme till vintersport och kolbullar för elever från spanska Ibiza

Sergi Roig: ”Det var supergott”
1:31 min

Från sol och värme till 20 minus. En högstadieklass från spanska Ibiza besöker just nu elever från Mikael Elias teoretiska gymnasium i Sundsvall. Och idag var de på Norra berget för att baka kolbullar, något 15-åriga Sergi Roig gillade.

– Det var jättekul! Vi bakade eget bröd och det blev supergott. Men jag bakar det nog inte igen, säger han.

Femton elever från skolan Sa Colomina på Ibiza, kom till Sundsvall i söndags och stannar fram till lördag. De har kulturutbyte med spanskaeleverna på Mikael Elias teoretiska gymnasium. Och under veckan ska de laga svensk mat, åka skoter och såklart hitta på saker i snön, berättar Sergi Roig.

– Vi tycker att det är för kallt här, men de som bor här tycker inte det. Vi kan kasta snöbollar och åka skridskor. Men vi ramlar allihop, säger han.

Tanken med utbytet är att eleverna ska få en inblick i varandras kulturer. 14-åriga Ethel Pérez tycker att svenska och spanska ungdomar är rätt lika, förutom att vi äter yoghurt till frukost här i stället för frukt. Men det finns några andra skillnader också, säger hon.

– Vi äter lunch klockan två och här gör ni det vid elva eller tolv. Vi pratar högre och snabbare också, säger hon.

I juni åker Sundsvallseleverna till Ibiza och bor hos värdfamiljer. De ska få se katedraler och vara med på lektioner. 17-åriga Milica Gardasevic ser fram emot det.

– Jag längtar, för då får vi se hur de bor och lever där. Och det ska bli kul att träffa alla kompisar igen för vi har lärt känna varandra väldigt bra på tre dagar. Sedan hoppas jag att vi får gå till stranden också, säger hon.

Aila Stefansdotter-Franck
aila_stefansdotter.franck@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".