Byggkranar i Hagastaden. Foto: Tommy Fredriksson/Sveriges Radio.
Västernorrland

Få lägenheter byggs i Västernorrland

Byggandet av nya lägenheter är nästan obefintligt i Västernorrland. Av sju kommuners kommunala bostadsbolag är det bara Mitthem i Sundsvall som planerar bygga nya lägenheter. Trenden är i stället att bli av med lägenheter, dels genom försäljning dels genom att riva.

Av länets kommunala bostadsbolag är det bara Mitthem i Sundsvall som planerar att bygga nya lägenheter dom kommande tre åren.

Dels handlar det om ett åtta till tio våningar högt hus på Skönsmon - cirka femtio lägenheter - och dels nya studentlägenheter i närheten av Mittuniversitetet - omkring 150 stycken.

Övriga kommuner har inga planer på nybyggen
I Sollefteå och Kramfors planeras istället försäljning av lägenheter och totalt ett 60 tal och i Örnsköldsvik har det kommunala bostadsbolaget sålt drygt 300 lägenheter dom senaste åren

Rivits har det också gjorts på flera håll runt om i länet - efter den bostadsakut som regeringen införde på 90-talet - för att hjälpa allmännyttan att bli av med tomma lägenheter som inte gick att hyra ut.

400 lägenheter rivits
I Ånge är den processen inne på sin andra omgång - - nu är det femtio lägenheter kvar att riva i det som förut var flyktingförläggning i tätorten. Totalt handlar det om nästan 400 lägenheter som rivits och i några fall gjorts om till andra lokaler - under drygt 10 år.

Det här visar siffror som Sveriges Radio tagit fram i en enkät till bostadsbolagen.

Samma enkät visar att det i Sverige totalt finns planer för 25000 nya lägenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".