1 av 2
Junselevargen sövdes och transporterades söderut. Nu har hon släppts lös i Stockholms län. Foto: Naturvårdsverket
2 av 2
Vargtiken sövd i Junseletrakten, innan transporten till Stockholm. Tiken var pigg när hon släpptes lös. Foto: Narurvårdsverket
Västernorrland

Junselevargen på fri fot i Stockholmstrakten

Ruona Burman, Naturvårdsverket: "Det är ett stort område vargen flyttats till"
1:02 min

Vargtiken i Junseletrakten som fångades igår, har släppts ut igen i Stockholms län. Enligt Naturvårdsverket har transporten gått bra och vargen var pigg när hon gav sig iväg.

Vargtiken i Junseletrakten som fångades in, sövdes ner och flyttades igår har släppts ut igen i Stockholms län. Enligt Naturvårdsverket har transporten gått bra och vargen var pigg när hon gav sig iväg.

Bakgrunden till flytten är att vargtiken har rivit ett stort antal renar i området kring Junsele, och Naturvårdsverket har fattat flera beslut om skyddsjakt på henne, beslut som överklagats och skjutits upp i väntan på att den rättsliga prövningen ska bli klar.

Vartiken har även flyttats tidigare, och sen vandrat tillbaka till olika platser i Norrland, nu senast till området runt Junsele, där samerna har ett av sina vinterbetesområden.

På grund av de stora skador som vargen orsakade i renflocken, så beslutade Naturvårdsverket om en till flytt, trots att det egentligen strider mot praxis att flytta en varg så många gånger.

Området i nordvästra Stockholms län är lämpligt för varg, det handlar om ett stort skogsområde med gott om vilt, både älg och rådjur och det finns också andra vargar i närheten, som vargtiken kan slå sig ihop med. Länsstyrelsen har gett klartecken till att ta emot vargen.

Men det är troligt att vargen kommer att flytta på sig igen, och E4 mellan Uppsala och Stockholm är inget hinder för henne, enligt Ruona Burman, viltsamordnare vid Naturvårdsverket.

– Hon har visat tidigare att E4 inte är något problem att ta sig över

Hur troligt är det att hon söker sig till renmarker igen?

– Det har hänt tidigare och det kan hända igen, men vi vet inte. Det är så med vilda djur att vi inte kan spekulera med säkerhet, säger Ruaon Burman.

Magnus Kristoffersson på Naturvårdsverket berättar att de nu satt ett GPS-halsband på vargtiken som kommer att sitta fast i en månad. På veterinärens inrådan har man valt ett halsband med drop off-funktion. Det betyder att halsbandet ramlar av efter cirka en månad. Veterinärens inrådan om halsband som faller av grundar sig på att den här vargtiken visat tecken på eksem från halsband tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".