Gunnar Andersson byggarbetare på Svevia i Sundsvall. Foto: Christer Suneson
Västernorrland

Den varslade byggstrejken skjuts upp

Byggarbetare:” Jag hade tänkt vara strejkvakt imorgon”
1:08 min

I morgon var det varslat till byggstrejk på 160 byggarbetsplatser i Sverige. Men medlarna har under eftermiddagen idag tagit till den unika metoden att med tvångs flytta fram konflikten. Om och när en strejk bryter ut berörs bland annat bygget av kraftverksdammen vid Bergeforsen, Timrå och E4-sträckningarna norr och söder om Sundsvallsfjärden.

Konflikten mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier handlar främst och arbetsmiljön och kollektivavtalen.

Facket anser att huvudentrepenörerna måste ta ett större ansvar för de mindre firmorna som anlitas på byggena. Det för att minska olyckorna där omkring en byggarbetare i månaden dör på sin arbetsplats

Strejken sköts upp
Nu under eftermiddagen har alltså medlarna skjutit upp byggstrejken för att få mer tid att förhandla med parterna. Men om de inte kommer överens finns strejkhotet ändå kvar. Det enda som står klart är att det inte blir imorgon. bengt Strand är platschef på Svevia som bygger E4 i Skönsberg norr om Sundsvall

– Det är klart att det blir en produktionsbortfall och ont om tid har vi ju. Det är spelets regler så det är bara att gilla läget, säger Bengt Strand på Svevia.

Gunnar Andersson som jobbar som armerare på E4 bygget norr om Sundsvall hade börjat förberett sig på strejk imorgon men får nu tänka om.

– Jag har svårt att tänka mig att det blir strejk men man vet ju aldrig, säger Gunnar Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".