Landstingets kansli. Foto: Ulla Öhman
Västernorrland

Landstinget Västernorrlands nämnder sammanträder om sparförslag

Landstingets vårdcentraler måste spara. Ulla Öhman rapporterar:
1:04 min

Hur ska Landstingets primärvård spara för att klara en ekonomi i balans? Det är frågan när Folkhälso-, Primärvårds- och tandvårdsnämnden sammanträder idag och i morgon.

Landstingets hälsocentraler gick back med över 16 miljoner förra året och har nu ett sparkrav på över 18 miljoner för att klara av det här året. En del har man redan fattat beslut om men många till miljoner måste sparas och det ska nu finnas förslag på hur det ska kunna gå till och det är dom förslagen som politikerna nu ska diskutera idag och i morgon.

Redan tidigare finns beslut om att lägga ner hälsocentralen i Ljustadalen i Sundsvall som har gått dåligt i många år och där man nu står helt utan fasta läkare.

Tidigare i år anmälde en privat entreprenör intresse att starta en vårdcentral i området och om det blir av så kommer landstinget att lägga ner i Ljustadalen.

Till nämndmötet idag ska det också finnas ett förslag på hur landstinget ska marknadsföra sina hälsocentraler för att inte tappa fler patienter till de privata vårdcentralerna. Förra året förlorade man ungefär 8000 listade patienter. Till följd av det sade man upp ett 50-tal anställda, men det har alltså inte räckt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".