Isbrytaren Ale. Foto: Sjöfartsverket
Örnsköldsvik

Isen till havs växer sig starkare i marskylan

Lars-Bertil Gustafsson, befälhavare: "Vintern har varit skiftande"
1:23 min

Den senaste tidens kyla gör att isen växer sig tjockare ute till havs igen, istäcket ligger stabilt på Östersjön och Bottenhavet. Det berättar Lars-Bertil Gustafsson på isbrytaren Ale som just nu befinner sig i Husums hamn.

Nio isbrytare är i tjänst i Östersjön och Bottenhavet; fem svenska och fyra finska. Det råder östlig vind varför det är isbrytarna på den finska sidan som har mest att göra med istäcket. Efter en vinter med ömsom milt ömsom kallt väder råder normalvinter.

I Bottenhavets skärgårdar ligger 10-40 cm fast is. Till sjöss norr om linjen Sundsvall – Kaskö finns 10-30 cm jämn eller tät drivis. I den centrala delen upp till 45 cm mycket tät drivis med en del vallar.

En 10-20 nautiska mil bred råk går söderut från Sundsvall utmed svenska kusten med jämn tunn is.

Utanför råken tät drivis ut till Finngrundet och därutanför spridd drivis. På finska sidan har en smal råk bildats och därutanför ett bälte med 10-45 cm tät eller mycket tät drivis. På centrala delarna av södra Bottenhavet isfritt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".