De flesta står framme vid projektorn och ställer frågor medan några väljer att prova sig fram med mobiler och läsplattor istället. Foto: Kajsa Nordmark
Sundsvall

Äldre lär sig om webben i Get online week

Get Online Week på Sundsvalls stadsbibliotek
1:26 min

Pensionärer får prova på läsplattor, datorer och smarta telefoner. De får lära sig hur webben fungerar och ställa vilka frågor de vill. Det är Get online week i Sundsvall och i resten av Europa.

Det är 14 procent av den svenska befolkningen, över tolv år, som i dag inte använder sig av internet.

– Det går knappt att vara utan internet i dag. Därför är vi med i den här kampanjen, säger Jennie Olofsson.

Jennie Nordin är biblotekarie på Sundsvalls stadsbibliotek och är en av de personer som hjälper pensionärerna med alla de frågor som de har. Mest ser man henne sitta och hjälpa olika kvinnor med läsplattor.

– Vi hoppas att med den här veckan få fler ut på nätet och att de ser att det är möjligt, roligt och viktigt, säger hon.

En av pensionärerna som var på plats redan den första dagen av get online week var Yvonne Nordin, 82 år.

– Framför allt ville jag lära mig lite mer om läsplattan, för jag har undrat om den. Men det var inte var så imponerande. Det är nog lika bra att man använder datorn, säger hon

Get online week pågår även den här veckan i Timrå, Sollefteå, Kramfors och Örnsköldsvik.

Kajsa Nordmark
kajsa.nordmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".