Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
När det är full fart i backen behöver man god mat i pausen. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio
2 av 4
Lars börjar med att skära potatisen i bitar. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
3 av 4
Kidneybönorna ska sköljas i vatten. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
4 av 4
Oliver, rödlök, soltorkade tomater, kapris m.m. hackas och blandas ihop och hamnar i dressingen. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Kebab på spett med potatissallad och böntzatziki, alternativ till grillkorven i skidbacken

Det är utesäsong mellan sportlov och påsklov, och visst kan det kännas lite tjatigt att grilla korv varenda rast i drivan. Därför satsar veckans kock Lars Bergman på lite medelhavssmaker i utematen. Kebab med potatissallad och tzatziki med bönor i stället för gurka.

Kebaberna går bra att förbereda inne och värma på t.ex. en muurikka utomhus. Tar drygt 20 minuter att göra totalt.

Kebab på spett
4 portioner

400 g nötfärs
½ tsk salt
1 msk paprika
¼ tsk mald svartpeppar
1 tsk mald spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk persilja
2 tsk mynta
1 msk Hickory sauce
1 ägg
½ msk potatismjöl
1/2 dl kallt vatten
Olivolja till stekning eller grillning.
Träspett att sätta i kebaberna.

1. Blanda all färs noggrant med kryddor och övriga ingredienser. Forma färsblandningen till 8 jämnstora kebaber och lägg åt sidan.

2. Värm en rejäl stekpanna med lite olja. Stek kebaberna med träspett i mitten på medelvärme, beräkna cirka 10-12 minuter.

Potatissallad
4 pers

1 kg delikatesspotatis (funkar med annan också delad i mindre bitar)

Dela potatisen på längden och koka den i 10 minuter i saltat vatten. 5 minuter innan servering, rosta potatisen i lite olivolja och slå sedan på dressingen.

Dressing till potatisen

1 hackad rödlök
1 dl hackade svarta oliver
1 dl hackade soltorkade tomater
1 msk kapris
2 dl hackad persilja
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
Flingsalt och nymald svartpeppar

Böntzatziki

1 burk Kidneybönor (400 g)
2 dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk sambal oelek
Salt

Skölj av bönorna och låt rinna av, blanda sedan med resten och smaka av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".