För att få in dom nya kyl och frysboxarna tvingades Mjällomsborna ta upp det här hålet i affärsfastigheten.Foto: Nils Sjölander
Ångermanland

Byborna i Mjällom har räddat affären i byn

Malin Hugee, butikschef: "Vi jobbar hårt på att utveckla butiken"
1:27 min

Ett halvår efter konkursen öppnar livsmedelsaffären i Mjällom Nordingrå igen. Byborna i Mjällom har satsat 200.000 kronor,och länsstyrelsen har via bidrag gjort det möjligt att bygga upp affären från grunden. På onsdag i nästa vecka öppnas dörrarna på nytt. Malin Hugee blir butikschef.

Efter 22 år i USA har Malin Hugee flyttat hem till Nordingrå igen. Anställd av den nybildade ekonomiska föreningen i Mjällom för att bli butiksföreståndare.

Efter ett stormöte i oktober togs beslutet i byn att affären var för viktig för att bara försvinna.

Själva har man satsat 200.000 kronor, länsstyrelsen har via bidrag lämnat 800.000 kronor, företag i byn 30.000 och byaföreningen 50.000 kronor.

Budgeten på 900 000 kronor har nåtts, fasstigheten är köpt och dom senaste veckorna har många i Mjällom hjälpt till för att den nyrenoverade affärslokalen ska vara färdig att öppna under påskveckan.

Tomas Nordlund bor I Mjällom:

– Jag är alldeles övertygad att ska våran by överleva på sikt är det ett måste med en butik. Och kanske kan det också föra med sig att det kommer nåt eller några företag och etablerar sig här framöver.

På onsdag i påskveckan öppnar affären och bensinmacken igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".