Malin Överby. Foto: Pontus Hellsén
Västernorrland

Närproducerat ett sätt att minska mängden kemikaler i maten - för den som har råd

Malin Överyby: ”Kosthållning är en klassfråga”
1:18 min

Kemikalier hittas i allt fler livsmedel enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Oroande men inte förvånande är reaktionen från föreningen Mathantverkare i Västernorrland.

– Närproducerat är ett sätt att minska kemikalierna, säger Malin Överyby.

Ännu en larmrapport skakar livsmedelsindustrin.

– Först hade vi hästköttet, sedan hade vi bajstårtorna och nu kommer det här. Vi stoppar nog ganska mycket i munnen som vi inte vet vad det är, och som vi helst inte vill veta vad det är heller, säger njurundakrögaren Malin Överby från föreningen Mathantverkare i Västernorrland.

I en ny rapport slår Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) fast att kemikalier hittas i allt fler livsmedel. En oroväckande trend enligt Malin Överby som förespråkar närproducerad mat.

– Den garantin du får är att det är ett större hantverk, en produkt som har fått lite mer kärlek än vad de stora producenternas produkter har fått.

Men det är också stora priskillnader på närproducerade och importerade matvaror.

– Kosthållning är en klassfråga. Det som är lite bättre och renare är lite dyrare, säger Malin Överby.

Samtidigt som många människor i världen svälter ihjäl – slänger många av oss i länet bort exempelvis bröd och mjölk när bäst-före datumet har passerat.

Hur petiga ska vi vara? Finns det inte en gräns om vi sätter det i ett större perspektiv?

– Jag tror att vi som har möjligheten att välja mellan närpoducerat och inte har ett väldigt stort ansvar gentemot andra människor som inte har mat för dagen både i Sverige och i världen.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Om rapporten

I rapporten ingår 77 000 prover från mer än 500 livsmedel. I mer än hälften finns rester av kemiska bekämpningsmedel. Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".