1 av 2
Ungefär 50 Bollstabruksbor tog chansen att ställa frågor och höra mer om hur flyktingmottagandet ska gå till. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Vårdcentralen och distrikssköterskan svarar på frågor om de asylsökandes hälsa och om ifall de kan ha några smittsamma sjukdomar. Foto Ulla Öhman
Kramfors

Bollstabruk säger "Ahlan" till flyktingar

Gunborg Nilsson: Vi ser fram emot det här
1:32 min

- Ahlan, welcome, välkommen. I Bollstabruk ser man fram emot den stora grupp asylsökande flyktingar som snart väntas flytta in i kommunen. När kommunen arrangerade informationsmöte för allmänheten igår kväll så var det bara positiva tongångar.

– Har ni tänkt på att ni måste fixa upp och reparera lekparkerna så att barnen som kommer har nåt roligt att göra, sa Gunborg Nilsson.

– Nu borde vi verkligen få till ett allaktivitetshus så att vi alla kan mötas och ha en samlingsplats, sa Eva Rovio.

– Vad äter de egentligen? Ska det vara halalslaktat och äter de gris? Hur ska jag ta reda på vad det är för mat jag ska beställa hem, frågade Ica-handlaren.

Ja, det var väldigt positiva frågor och synpunkter som kom upp när drygt 50 Bollstabor i går kväll hade mött upp till det informationsmöte som Kramfors kommun arrangerat inför flyktingmottagandet i kommunen. De flesta ville lämna tips på hur man skulle få gästerna att känna sig väkomna och vilja stanna i kommunen.

Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Kommunen, Landstinget, Länsstyrelsen och Polisen informerade och svarade på frågor.

450 flyktingar beräknas anlända till Kramfors i mitten av april. Då ska lägenheter stå färdiga och skolorna vara beredda att ta emot barnen. Krambo har ställt iordning hyreshus som stått kallställda i väntan på rivning.

Flyktingarna kommer att placeras i centrala Kramfors, Bollstabruk och Väja och möjligen på någon mer ort.

Men vilka flyktingarna är, det vet ingen ännu:

– Troligen kommer de flesta från Syrien, men vi får inte veta förrrän bara någon dag innan de anländer, säger Kenneth Andersson som är chef för etableringen i Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Totalt kommer de här tre kommunerna att ta emot drygt 1000 flyktingar med start i Kramfors 15:e april. Sollefteå får ta emot 400 omkring den första maj och sedan kommer cirka 200 till Örnsköldsvik omkring den första juni.

I de här kommunerna hittade migrationsverket tomma lägenheter vilket är vad man letat efter i hela Sverige sedan man sett flyktingströmmarna öka kraftigt i år.

Det kommer både ensamma vuxna, par och barnfamiljer. Troligen inte så många äldre eftersom det är en lång resa från Syrien till Sverige, säger Kenneth Andersson.

Syrierna är ofta välutbildade, många av dem talar engelska. Det är ett land med välordnad samhällsstruktur där skolorna har fungerat ända tills kriget bröt ut. De är på många sätt ganska lika oss svenskar, tycker Kenneth Andersson.

Ekonomiskt står migrationsverket för hyran av lägenheterna. Staten betalar även alla andra kostnader för flyktingarna. Kramfors kommun får till exempel bidrag för varje barn som börjar i skolan. Landstinget får pengar för varje hälsoundersökning.

--Det är menat att det ska vara ett nollsummespel, säger kommunalrådet Micael Melander som säger att Kramforsborna har hjärtat på rätta stället och vill hjälpa människor som har det svårt.

Flyktingarna kommer att få 71 kronor per dag för vuxna ensamstående. I ett par får vardera parten 61 kronor per dag. För barn får man mellan 37 och 50 kronor per dag. Från tredje barnet halveras ersättningen.

Av syrierna bedöms de flesta få uppehållstillstånd och när det är klart så blir det arbetsförmedlingen som tar över arbetet och börjar med svenskundervisning och att söka arbeten.

– Vi behöver högutbildad arbetskraft i Kramfors och vi hoppas kunna hitta den bland de här flyktingarna som nu kommer, säger Anna-Britta Antonsson som är chef på arbetsförmedlingen i Kramfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".