I ett bergrum i Sundsvall finns det stora beslaget från dopningshärvan förvarat. Foto: Christer Suneson.
Västernorrland

Sänkta straff i dopningshärvan

Polisutredare:” Hoppas verkligen att Hovrätten blir den sista instansen”
1:19 min

Det blev sänkta straff i Hovrätten för många i dopningshärvan. Av 35 personer som överklagat sina domar fick bland annat huvudmannen från Sollefteå sänkt straff från sju till fem års fängelse. Anledningen till straffsänkningen är att Hovrätten bedömt att gränsen höjts för grova dopningsbrott.

Huvudmannens syster, som dömdes till ett år och fyra månader i fängelse av tingsrätten, friades helt. Ytterligare en man från Sollefteå fick sitt straff sänkt från 14 till 10 månaders fängelse.

En annan av huvudpersonerna, en kvinna gift med den internationellt efterlyste Mr Maxi, fick också sitt straff sänkt till fem år i fängelse.

Totalt dömdes 57 personer av tingsrätten i Sundsvall år 2010 i en en av de största rättegångar som hållits i svensk domstol.

Polisutredningen slutade på mer än 30 000 sidor, 1000 misstänkta köpare identifierades och ett bergrum fylldes av beslagtagna dopningsmedel och tillverkningsutrustning.

Totalt har polisutredningen och rättegångarna kostat mer än 100 miljoner kronor.

Allt startade på Arlanda
Det var i maj 2009 då tullen på Arlanda analyserade några misstänkta olivoljeflaskor skickade från Malaga i Spanien till en adress i Sollefteå. Det visade sig vara dopningsmedel.

Polisens nya aktionsgrupp sattes i arbete tillsammans med Tullen och Kronofogden som kartlade nätverket och dess dopningsaffärer. Sedan i december slog man till i en landsomfattande razzia.

Fyra miljoner enheter dopningsmedel beslagtogs, 40 personer greps, många häktades varav en tidigare Sollefteåbo, utflyttad till Umeå som utpekas som en av huvudmännen. Men även flera andra från länet hade toppositioner i nätverket.

- Alla misstänkta för grova dopningsbrott och grova smugglingsbrott, säger Marina Amonsson

Dopning för miljoner
Dopningsnätverket har omsatt miljontals kronor på sina affärer. Åklagaren beräknar till omkring tio miljoner kronor på två år.

- Såväl preparat som andra saker som används för förpackning och hantering av preparaten har förts in till olika adresser runt om i landet. Men den huvudsakliga paketeringen har skett i Umeå, sa Thomas Nilsson, operativ chef vid polisen i Västernorrland på en presskonferens.

Dopningssubstansen har köpts från Kina, satts ihop i ett laboratorie i Portugal, packats i Malaga Spanien och skickats i olivoljeflaskor till Sverige.

- Ja det är uteslutande så de har skickat dopningsmedlet, säger Marina Amonsson.

Många kroppsbyggare.
Nästan alla åtalade har olika anknytningar till gymkulturen och kroppsbyggarvärlden.

- Det handlar om kroppsbyggare, varav många deltar i tävlingar, men också om unga män som vill ha större muskler och kroppar. Inga elitidrottsmän finns med bland de misstänkta, uppger Henrik Blusi, polis med stor insyn i utredningen.

Men bland de åtalade finns åtminstone två personer med SM-meriter i body building.

Rekordstor brottsutredning.
Brottsutredningen är på nästan 30 000 sidor och omkring 1000 personer, är i olika grader inblandade. Så antagligen är det en av Sveriges största brottsutredningar någonsin.

- Ja det här överträffar allt annat, berättade chefsåklagare Marina Amonsson.

Rättegången startade i november 2010 och pågick samtidigt i fem olika tingsrättssalar över hela Sverige med hjälp av digital teknik. Det för att det inte fanns någon rättsal i Sverige som kunde rymma alla misstänkta samt deras försvarare.

Mr Maxi smet
En av de misstänkta, en 45-årig svensk man kallad Mr Maxi kunde inte gripas men är fortfarande internationellt efterlyst.

Det var antagligen den spanska polisen som begick misstag att Mr Maxi inte kunde gripas i december 2009. Trots instruktioner från Sverige hade inte polisen i Spanien dygnet runt bevakning på Mr Maxis fastighet. Därför lyckades han lämna huset bara en timme före polisens inbrytning.

Det var tidig morgon onsdagen den 9 december 2009. Polisen hade efter ett halvårs spaning tagit beslut att slå till exakt klockan sex på nio orter i Sverige och på den aktuella adressen i Malaga, Spanien. Där hade huvudmannen, den 45-årige så kallade Mr Maxi, sitt dopningsnäste.

Trots instruktioner om bevakning dygnet runt på alla platser gjorde den spanska polisen inte så. Därför lyckades Mr Maxi lämna huset och sätta sig på ett plan till Serbien, bara en timme innan polisen kom på plats.

- Jag blev inte direkt glad när jag fick beskedet. Nä, det var inte alls bra, sa åklagaren Marina Amonsson i en intervju hösten 2011.

Vilka lärdomar drar du som åklagare av det här nästa gång du ska ta besked om ett gripande utomlands?

– Vid ett annan tillfälle är det att se till att även en åklagare ska finnas på plats, säger chefsåklagare Marina Amonsson vid tingsrätten i Sundsvall.

Dömdes i tingsrätten
Vid rättegången i Tingsrätten i Sundsvall dömdes huvudmannen från Sollefteå för grova dopningsbrott och grov smuggling. Mannen hävdade att han var rädd för mannen som kallats för Mr Maxi och att det var en stor anledning till att han förpackade och sålde dopningspreparat. Domen blev 7 års fängelse.

En man bosatt i Örnsköldsvik dömdes till 1 år och 6 månaders fängelse för grovt dopningsbrott och medhjälp till grov smuggling. Han döms för att ha vidarebefodrat paket med dopningspreparat till huvudmannen.

Huvudmannens syster döms för att tagit emot paket som skulle till hennes bror. Domen blev 1 år och 4 månader.

Ytterligare en man från Sollefteå döms till ett år och två månader. Även han har vidarebefodrat paket till huvudmannen. Han döms för medhjälp till grovt dopningsbrott och medhjälp till grov smuggling.

Ytterligare en länsbo fick villkorlig dom för dopningsbrott. Han är dessutom involverad i en utredning gällande hembränning.

En kvinna, ursprungligen från Härnösand fick skyddstillsyn.

Totalt dömdes 57 personer av tingsrätten i Sundsvall år 2010 i en en av de största rättegångar som hållits i svensk domstol.

Straffen sänktes av hovrätten
Men idag sänkte alltså hovrätten för Nedre Norrland straffen för de flesta av de inblandade.

Av 35 personer som överklagat sina domar till Hovrätten fick bland annat huvudmannen från Sollefteå sitt straff sänkt från sju till fem års fängelse. Hans syster som dömdes till ett år och fyra månader i fängelse av tingsrätten friades helt. Ytterligare en man från Sollefteå fick sitt straff sänkt från 14 till 10 månader i fängelse.

En annan av huvudpersonerna, en kvinna gift med den internationellt efterlyste Mr Maxi, fick också sitt straff sänkt till fem år i fängelse.

Gigantisk brottsutredning
Polisutredningen slutade på mer än 30 000 sidor, 1000 misstänkta köpare identifierades och ett bergrum fylldes av beslagtagna dopningsmedel och tillverkningsutrustning.

Summan på polisutredningen och rättegångarna har kostat mer än 100 miljoner kronor.

– Jag hoppas verkligen att hovrätten var den sista instansen som prövar det här målet, säger Henrik Blusi utredare på polisen i Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".