1 av 7
Så här ser det ut på våren när snön just har tinat. Foto: Ingrid Eriksson
2 av 7
Ett av fälten Ingrid Eriksson brukar efter en vinter med skoteråkning. Foto: Privat
3 av 7
En skoterled är två meter bred men det är det många som inte bryr sig om. Foto: Ingrid Eriksson
4 av 7
Så här såg det ut på vintern...Foto: Ingrif Eriksson
5 av 7
... och så här såg det ut på sommaren. Foto Ingrid Eriksson
6 av 7
Den 21:a januari i år lekte sju skoterförare här under en timme. Foto Ingrid Eriksson
7 av 7
Kenneth Elfving. Arkivfoto Ulla Öhman
Härnösand

Skoterförare förstör stora värden för jordbrukare i Härnösand

Ingrid Eriksson: "Varje helg så förstörs en del av det jobb vi lagt ned på sommarhalvåret"
5:02 min

Skoterkörning i markerna förstör stora värden för bönderna. Inte bara när det gäller skogsplanteringar utan också vanlig vallodling. Nu har Ingrid Eriksson från Kragom norr om Härnösand ledsnat.

Skoterkörning i markerna förstör stora värden för bönderna. När skotrarna pressar ihop snön så blir det is och tjäle som skadar det sådda gräset. Bara ogräset överlever och det är inte näringsrikt nog för dagens högproducerande mjölkkor.

Varje år förlorar Ingrid Eriksson i Kragom norr om Härnösand stora arealer av vallskörden pga skoteråkning och ibland måste hela fält sås om. Hon har inte velat polisanmäla utan har istället försökt informera skoteråkarna om konsekvenserna av deras agerande.  

– Nu har jag varit flera gånger och pratat på förarutbildningarna av nya skoterförare för att förklara problemet, många förstår helt enkelt inte vilken skada dom gör. Jag hoppas och tror att det här ska hjälpa.

Från skoterklubben i Härnösand har Kenneth Elfving full förståelse för Ingrid Erikssons förtvivlan. Men när han tar upp det med polisen så säger de att det inte verkar finnas några problem för det finns inga polisanmälningar.

– Jag skulle jämföra det med att någon varje helg går in på ett företagsområde och bryter upp ett förråd och förstör. Eller att någon kör sönder dina vinbärsbuskar varje lördag. Jag tycker att Ingrid borde polisanmäla för då först förstår polisen att det här är ett problem.

– Polisen borde överhuvudtaget vara ute på skoter oftare och inte alltid i polisuniformer och med polismärkta skotrar. I Jämtland hyr polisen vanliga skotrar och är ute mer bland vanliga skoteråkare. Här ser man genast när polisen är ute och då stannar man bara hemma om man inte är en ordentlig skoterförare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".