Såhär folktomt kan det vara i Bollstabruk om 28 år. Utflyttningen är kanske inte lika drastisk vid Visarberget i Örnsköldsvikstrakten, som är med på bilden. Men hela länet ligger illa till, säger professor Lars Westin. Foto: Karin Lönnå
Västernorrland

Många lämnar Västernorrland och professor Lars Westin anser att länsstyrelsen döljer problemet

Professor Lars Westin: ”Länet har problem”
2:30 min

Det ser illa ut med den regionala utvecklingen i länet, tycker Lars Westin, som är professor i regional ekonomi. Han säger att det saknas fungerande storstäder i området och att länsstyrelsen håller problemet hemligt. Men landshövdingen, Bo Källstrand, förnekar det.

Ådalen har störst utflyttning i landet och Bollstabruk kan ha noll invånare om 28 år. Lars Westin oroas över läget och säger att forskarna inte har fått undersöka Västernorrlands utveckling på samma sätt som andra län.

– Det rann ut i sanden. Vi gjorde en rapport under 2000-talet åt de nordliga länsstyrelserna. Men landshövdingarna var inte intresserade, säger Lars Westin.

Enligt honom var det jättemycket folk som lämnade länet på 90-talet och när han och andra forskare berättade det vägrade Gerhard Larsson, som då var Västernorrlands landshövding, publicera rapporten.

– Vi ville göra en grundlig analys av utvecklingen och utbilda länsstyrelsens personal så att de själva kunde hjälpa till, men det gick alltså inte så bra, säger Lars Westin.

Han anser att vinsterna från naturtillväxten borde ha tagits bättre om hand. Då hade städerna i länet, som Sundsvall och Härnösand, varit mycket starkare, tror Lars Westin.

– Som det ser ut nu har Västernorrland fortfarande samma befolkning som 1930, säger han.

Västernorrlands landshövding, Bo Källstrand, beklagar att folk flyttar från länet. Men han säger att regional utveckling är en högt prioriterad fråga och att det gäller att tänka framåt i stället för att fokusera på det som har hänt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".