1 av 2
Madelene Andersson, 15, Frida Brännlund,14 och Amanda Sellin,14 tycker alla att elva är lite för tidigt att börja ha kondomer. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Svenska ungdomar är bland de sämsta i Europa på att använda kondomer men på ungdomsmottagningarna finns det iallafall att få för den som behöver. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Kondomer till elvaåringar?

Frida,14 år: Nej, gud, det är jättekonstigt!
1:16 min

Är det okej att dela ut kondomer till elvaåringar eller betyder det att man uppmuntrar barn att ha sex?
Den diskussionen har väckts efter att landstinget Västernorrland är med och driver en websajt där man om man är elva år och uppåt kan beställa att få hemskickat gratis kondomer.

– Nej, det är helt fel. Min brorsa är elva år. Nej, gud! Det är jättekonstigt, utbrister Frida Brännlund som själv är fjorton år. Hennes kompisar håller med:
– Elva är lite för ungt men från tretton kanske, säger Amanda Sellin, 14 år.
– Vad ska elvaåringar göra med en kondom. Dom ska ju vara ute och leka, säger Madelene Andersson,15. Men kondomer från t ex fjorton år är helt okej tycker tjejerna:
– Det är väldigt stor skillnad mellan elva och fjorton. Om en elvaåring skulle köpa kondomer så skulle jag stämpla den genast som att den ska ha sex.

gratiskondomer.nu heter webplatsen som de fyra nordliga landstingen är med och driver. Målet är att informera om könssjukdomar och hur man skyddar sig. Befria Norrland från könssjukdomar är slagordet högst upp på webplatsen.

En gång i månaden kan man beställa gratis kondomer och få hemskickat. Namn, adress, kön och ålder ska man fylla i och ikryssningsrutorna börjar från elva år och går upp till 30+

Men det betyder inte att man uppmuntrar till sex menar Emma Berglund som är kurator på ungdomsmottagningen i Härnösand.

– Nej, man ska kunna hämta kondomer gratis om man är nyfiken. Det betyder oftast inte att man är sexuellt aktiv om man inte skulle varit det ändå. Det är ju ingen uppmaning att man ska ha sex som jag ser det. 

– Vill man ha tag i kondomer, antingen för att man är nyfiken eller för att man faktiskt tänker ha sex, det finns ju tretton och fjortonåringar som har sex, så ska man kunna få tag i kondomer.

Mer om det här hör ni i Efter tre i eftermiddag och fler åsikter att lyssna på kommer här på webben efter lunch. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".