Våren kommer och man börjar på ny kula. Foto; Pressens Bild/Scanpix
Ordalaget 22 mars 2013

Ordalaget börjar på ny kula utan lathund

Ordalaget börjar på ny kula utan lathund
22 min

Var kommer uttrycket ”att sätta P för något” ifrån. Vi har hittat en förklaring – och varför säger man ”reta gallfeber på någon ?”

Vi tillönskar eder alla en riktigt glad påsk – fredag 5 april är vi tillbaka i etern.

ordalaget@sverigesradio.se

Här är  en dikt insänd av Göran Nyhman, Sörberge, universum:

Vi var som bokstäver

Vi träffade andra bokstäver

Vi bildade ord

Vi träffade andra ord

Livet  fick en mening

Idag kan vi berätta att uttrycket ” att sätta P för ” kommer från tyskan och P:et står från början för pest.

Att börja på ny kula har sitt ursprung i ett kortspel – man startade ett nytt spel och insatserna lades i kulan, en träskål.

Av Lars Ljungdahl  får vi följande teori om uttrycket ”frisk som en nötkärna”:


”På 50-talet märkte nöjesbolagen att de förlorade stora pengar när de tvingades ställa in en föreställning p g a att stjärnan i showen blev sjuk. Då såg man till att man hade artister som kunde hoppa in och rädda föreställningen. De kallades ”nödstjärnor”. När stjärnan blev sjuk kallade man således in en person som var ”frisk som en nödstjärna”.

Låter förklaringen trolig?”

Peter Bolin tycket ordet stress missbrukas, det låter nästan som ett sjukdomstillstånd, menar han.  ” Man pratar sällan om att skynda sig och var har ordet jäkt/jäkta tagit vägen ?”  Ordalaget förespråkar att man väljer rätt bland dessa ord. Vi K-märker jäkt/jäkta och rättvisemärker stress/stressa, med syftet att använda orden  i relevanta sammanhang. Även skynda rekommenderas.

En lathund är ju inte i första hand en slö, fyrbent kompis utan främst en enkel och lättöverskådlig instruktion/bruksanvisning. Det är Carin, dopingkontrollant inom draghundsporten, som fick förklara vad en lathund är för en norrman. Hon vill också ha ett vettigt svenskt  ord för clipboard, den hårda skiva med en klämma i överkanten, där man fäster tex ett protokoll/blankett, som man ska skriva på. Hon nämner själv skrivskiva - skrivplatta går också bra, tycker vi.

Anders Hedén ungar är inte ohängda, dvs ohyfsade och stökiga. Vad är då motsatsen ? Förslag emottages gärna. Han vill ju inte gå omkring och skryta med sina hängda barn.

Vi resonerar också kring ” reta gallfeber” och tror oss komma med någon slags förklaring.

Vi sätter också vår stämpel på riktlinjer(brännmärkning) och tjomme, dvs kompis/polare/man/kille (K-märkning).

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".