Dottern Asme, sonen Mohammed och pappa Kamyldin är fast i Grekland och längtar efter sin familj. Foto Annette Rosengren.
Sundsvall

Familjen splittrades av människosmugglare

Annelie Eriksson: ”De är helt utelämnade till smugglarna”
1:25 min

Asylsökande som flytt till Sverige efter att först ha kommit till Grekland berättar hur familjer splittrats av människosmugglare. I Västernorrland finns Nazima från Afghanistan tillsammans med tre av sina barn, kvar i Grekland finns hennes man och två barn.

De båda barnen som är sju och elva år gamla har ringt och berättat hur de letar mat i soptunnor och att de bor i ett kallt källarutrymme i Athen. Nu kommer de inte vidare eftersom människosmugglaren som skulle ta dem till Sverige hamnat i fängelse.

P4 Västernorrland träffar Nazima tillsammans med Annelie Eriksson som jobbar där familjen just nu är placerad.

Nazima berättar om hur svårt det är att prata med barnen i Grekland som berättar att de är hungriga och sjuka samtidigt som hon själv har det så bra i Sverige.

– Barnen gråter och berättar att det inte alltid finns mat. Min son fårinte får någon medicin för sin svåra astma, han har så svårt att andas eftersom det är så kallt och fuktigt där de bor, berättar Nazima.

Det enda Nazima kan göra är att ringa och prata med sina barn, berättar Annelie Eriksson som ifrågasätter varför inte svenska myndigheter kan göra mer för att familjer som har splittrats under asylprocessen ska kunna förenas.

Hon berättar att en anledning till att familjer splittras är att de är helt i händerna på människosmugglare.

– Man är ju helt utelämnad till smugglarna. De kan ju säga vad som helst och det är bara att lyda, det är bara att följa med och göra som de säger, säger Annelie Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".