1 av 3
Peter Axelblom framför skärmarna på den nya IT-övervakningssystemet på Försäkringskassan i Sundsvall. Foto: Kajsa Nordmark
2 av 3
Stefan Olowsson IT-direktör på Försäkringskassan. Foto: Kajsa Nordmark
3 av 3
Ulf Kristersson klippte bandet och invigde därmed Försäkringskassans nya IT-övervakningssystem i Sundsvall. Foto: Kajsa Nordmark
Sundsvall

Nytt IT-övervakningssystem på Försäkringskassan i Sundsvall

Magnus Kronhamn: "Vi har en tuta då också"
1:15 min

Miljontals kronor i skattepengar har använts till att finansiera det nya IT-övervakningssystemet på Försäkringskassan i Sundsvall. En IT-avdelning som betalar ut 1,3 miljarder kronor varje dag.

Ulf Kristersson socialförsäkringsminister klippte det röda bandet när det nya IT-övervakningssystemet invigdes på Försäkringskassan i Sundsvall.

-- I år är det exakt hundra år sedan som den svenska socialförsäkringen tog sin start. Hundra år senare så går vi in i en fas som ser mer ut så där, säger Ulf Kristersson och pekar på skärmarna bakom sig.

På just de skärmarna syns en överblick över alla system inom Försäkringskassan över hela landet. Det syns bland annat svarstider i handläggningssystemet och hur lång tid det tar för handläggarna hos Försäkringskassan att arbeta.

– Vi ser på skärmarna också datasystemen och databaserna och hur fort de arbetar. Även kösystem och sådant, säger Magnus Kronhamn som jobbar på IT-övervakningssystemet.

Magnus Kronhamn berättar om alla de olika delarna på skärmarna innan han kommer fram till det nya larmsystemet som också finns på skärmarna.

--  På mitten biten på skämen har vi våra larm som kommer in från olika system. Om det är något som havererar eller något som larmar så kommer det in hit. Vi följer då upp dem och tittar vad det är, säger han.

Vad händer när det går ett larm då?
– Då kommer det upp de under klockan  här på skärmen. Är det ett lågt larm, så kallat ett gult, då kommer det upp där så ska vi titta på det och är det ett mer kritisk larm så har vi en tuta då också, berättar Magnus Kronhamn.

Ulf Kristersson klipper ett tjockt rött band under invigningen.

– Jag förklarar här med detta fantastiska center för invigt, säger Ulf Kristersson.

Kajsa Nordmark
kajsa.nordmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".