1 av 3
Bosse Blom har valt landstingsdrivna hälsocentralen Södra Sundet i Härnösand och tycker det är tveksamt att skattepengar ska kunna gå till vinst i privata fickor. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Hälsocentralen i Nyland, Kramfors, tappade 114 patienter mellan september i fjol och mars i år.Det är 2,19 procent av samtliga listade vid vårdcentralen. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Caj-Åke Hägglund med dotter Matilda har valt en privat vårdcentral i Härnösand. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Landstingets hälsocentraler ska bli mer attraktiva

Ingeborg Viksten: Vi har startat dropin-mottagning
1:42 min

Genom drop in- och kvällsmottagningar och genom att satsa på ny teknik ska landstinget försöka behålla patienterna vid de landstingsdrivna hälsocentralerna. Under det senaste året har landstingets primärvård tappat över 6000 patienter till de privata vårdcentralerna- och därmed stora intäkter.

De privata kallar sig fortfarande vårdcentraler medan landstinget har bytt namn på sina till hälsocentraler. Men namnbyte eller inte, patienterna har fortsatt gå över till de privata vårdcentralerna.

– Man känner sig behandlad mer som en människa vid de privata vårdcentralerna, säger Caj-Åke Hägglund som har valt att lista sig på privata vårdcentralen Johannesberg i Härnösand. Där fick han själv välja doktor och sköterska och har haft samma hela tiden.

– De har lärt känna mig och min familj och det är en stor trygghet att få komma till samma läkare varje gång.
Och Caj-Åke Hägglund är inte ensam:

77 750 västernorrlänningar har hittills valt privata vårdcentraler. Det är 32 procent av befolkningen i länet och siffran har ökat något hela tiden och trenden ser ut att hålla i sig. Bara under det senaste året har drygt 6000 patienter lämnat landstingets vårdcentraler. Störst är tappet i Sundsvall och Härnösand.

Tittar man bara det senaste halvåret så har 2369 Sundsvallsbor lämnat landstingets primärvård, det är 3,86 procent. Samtliga hälsocentraler i Sundsvall har tappat listade patienter från september i fjol till mars i år.

I Härnösand tappade landstinget under samma halvår 365 patienter, 2,78 procent, från den enda landstingsdrivna hälsocentralen Södra Sundet.

Minskat antal listade patienter betyder minskade intäkter för landstinget. Förra året gick primärvården med cirka 16 miljoner i i underskott och även det här året ser mycket besvärligt ut men ordföranden i landstingets Folhälso-, Primärvårds- och Tandvårdsnämnd Ingeborg Viksten menar att man ska klara en ekonomi i balans i år.

– Vi sade upp cirka 50 personer förra året och det kommer att märkas i ekonomin i år. Det finns just nu inga planer på fler uppsägningar.

 Istället för nya sparpaket handlar det om att öka intäkterna genom att bli attraktivare. Det är bra att västernorrlänningarna kan välja mellan olika vårdcentraler men vi hoppas att fler ska välja landstinget.

Ett sätt att öka intäkerna är att bli bättre på att göra hälsoundersökningar. För varje hälsoundersökning får primärvården mer pengar och det är fortfarande mycket kvar att hämta från den delen, påpekar Ingeborg Viksten. Vissa vårdcentraler har knappt hunnit komma igång med undersökningarna av alla 40, 50 och 60 åringar medan andra redan har nått sina mål.

Men främst handlar det om att göra hälsocentrarlerna mer attraktiva så att patienterna blir kvar.
Redan har man på försök startat drop in-mottagning på hälsocentralen Centrum i Sundsvall. Det har blivit mycket populärt och det hoppas Ingeborg Viksten att man ska kunna införa i hela länet.

– En annan nyhet är kvällsöppna vårdcentraler. På grund av problem med läkarbemanningen har det försöket blivit något försenat men det är också viktigt.
– Det ska vara enkelt och bekvämt för våra patienter att få vård när det passar dem bäst.

Men läkarbristen är det största problemet just nu.
– Det handlar om att kunna bemanna läkartjänsterna, det hör till det allra viktigaste för att människor ska välja att lista sig hos oss, säger Ingeborg Viksten. Och hon menar att förutsättningarna är goda just i år:

– Vi har 50 ST-läkare, det vill säga läkare som är under utbildning, i Västernorrland inom just allmänmedicin just nu. Vi har aldrig förr haft så många här och nu måste vi få dem att stanna i länet och vi måste få dem att vilja välja landstinget som arbetsgivare.

Och det ska man göra genom en satsning på ny teknik bland annat.
Vår personal ska kunna jobba med ny teknik och inte minst inom det vi kallar glesbygdsmedicin som är en ny specialitet. Det krävs mycket när man jobbar vid en hälsocentral i glesbygden. Man ska kunna koppla upp sig med olika läkare och vårdcentraler. 
Som patient ska man kunna gå till närmaste hälsocentral och där få hjälp av en specialistläkare.

Mer om det här i Efter tre i eftermiddag då vi också talar om Ljustadalen utanför Sundsvall där landstinget lägger ner sin hälsocentral och låter privata utövare ta över alla patienter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".