Den privata vårdcentralen kommer att starta i samma hus om än kanske inte i exakt samma lokaler där landstingets hälsocentral idag håller till. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Landstinget lägger ner när privat vårdcentral öppnar i Ljustadalen

Ingeborg Viksten: Landstinget har misslyckats i Ljustadalen
1:33 min

Landstinget har misslyckats med att bemanna sin hälsocentral i Ljustadalen strax norr om Sundsvall. Därför väljer man att lägga ner hälsocentralen helt och hållet och lämna över alla patienterna till privata Premicare som startar i höst. Man har ingen rätt att kunna välja landstinget i alla lägen, menar ansvarig politiker.

Landstingets hälsocentral i Ljustadalen har haft stora problem med läkarbemanningen och varit helt utan fasta doktorer. Så när privata vårdbolaget Premicare ansökte om att få starta vårdcentral i området så väljer alltså landstinget att lägga ner helt och hållet i Ljustadalen.

– De kommer att kunna starta med läkare. Det är oerhört viktigt att vi kan erbjuda befolkningen i Ljustadalen en bra och kvalitativ vård. Det har landstinget inte lyckats med, säger Ingeborg Viksten (Fp) som är ordförande i landstingets FPT-nämnd, Folkhälso-, Primärvårds- och Tandvårdsnämnd.

Nästa vecka ska Premicare komma för att titta på lokalerna men klart är redan att de startar i samma byggnad där landstinget idag håller till i Ljustadalen.

– Vi har redan klart med läkare, säger Patrik Wreeby från Premicare. Det blir två läkare på vårdcentralen  som idag har 4128 listade patienter. På frågan om varför Premicare kan hitta läkare till Ljustadalen när inte landstinget klarar av det svarar han:

--Vi är läkare själva. Vi vet att vi måste ha nära och aktivt delaktiga läkare som trivs med arbetssituationen. Då spelar placeringen ingen större roll.

Och vem som står för vården spelar ingen roll  tycker Björn Larsson som bor i Ljustadalen.
– Nej, huvudsaken är att det finns läkare för det är det som är problemet. Och så skulle det vara bra om dom höll till här i lokalerna för då har jag bara fem minuters väg till vårdcentralen.

Men Anna Djurberg skulle helst vilja behålla landstingets vårdcentral.
– Jag vill inte att de ska ta bort den för den har fungerat väldigt bra. Visst har det varit mycket stafettläkare men det har varit samma som har återkommit hela tiden så jag har fått träffa samma läkare ändå så jag är skitnöjd och vill inte bli av med den här.

– Kan landstinget komma att kasta in handuken på fler orter än bara Ljustadalen?
– Jag ser inte det som det viktiga utan det viktiga är att vi tillgodoser våra medborgare en god och kvalitativ vård. I till exempel Timrå har vi ju ingen landstingsdriven vårdcentral, svarar Ingeborg Viksten.

– Så  man har ingen rätt som medborgare att kunna välja landstingsdriven vård?
– Nej, det tycker inte jag. Det viktiga är att man får den vård man behöver.

Publicerat tidigare idag:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".