Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I rampljuset. Nye kommunalrådet Jörgen breglund chattade med P4 Västernorrlands lyssnare. Foto: Ulf Thonman
Sundsvall

Sundsvalls nye kommunalråd Jörgen Berglund (M) i en chatt med P4 Västernorrlands lyssnare

I måndags valdes Jörgen Berglund (M) till nytt kommunalråd i Sundsvall. Idag chattade han med P4 Västernorrlands lyssnare i programmet Efter Tre med Lotte Nord.

Sundsvall fick ett nytt kommunalråd vid kommunfullmäktiges sammanträde i måndags. Han ärver ett ovanligt politiskt läge, där han har att administrera en socialdemokratisk budget.

Idag, ett dygn efter "segern" hade P4 Västernorrlands lyssnare möjlighet att ställa sina frågor till den nye politiske makthavaren. Han svarade på frågor om allt mellan husdjur, norrlands huvudstad och samarbetet med oppositionen.


Sara Johansson: Just nu svarar Jörgen på frågor direkt i radion och kommer till chattrummet alldeles strax! / Sara, producent Efter tre

15:12, 26 March 2013

Daniel Ekström: Hur kan kommmunen börja rivningar i Petersvik innan det är klart om det ens kan bli nån hamn? Det finns inte ens nåt miljötillstånd. Upprörd över kommunens agerande!

Jörgen Berglund:

Som du säkert förstår så har jag ännu inte hunnit sätta mig in i alla frågor varav denna är en av dessa

15:17, 26 March 2013

Karin: Hej Jörgen! Är det inte dags att rusta upp sporthallsbadet nu? En riktigt sliten bassäng för en av Sveriges bästa simklubbar. Det är dags nu tycker jag - vad tycker du?

Jörgen Berglund: Vi för just nu samtal med oppositionen angående de investeringar som kommunen ska göra framåt. Jag har goda förhoppningar att vi ska komma överens.

15:20, 26 March 2013

Glader: Grattis Jörgen till nya jobbet! Samarbete säger du - hur ska det se ut‘? Finns det inte en risk att partierna blir för utslätade när ni samarbetar hela tiden?

Jörgen Berglund: Jag tror att samarbete i grund och botten handlar om att prata med varandra med inställningen att ibland får man ge och ibland får man ta.

15:22, 26 March 2013

Lasse1: Min gamla mamma har fått godkänt att flytta till servicehus. Men ingen plats är ledig. Hur länge är det rimligt att behöva vänta?

Jörgen Berglund:

3 månader från beslut att få särskilt boende och om inte det finns ledig plats ska man tillgodese behovet med förstärkt hemtjänst.

15:23, 26 March 2013

Karlsson: Hörde att du gillade skidåkning. Har du något favoritspår kring Sundsvall? Eller någon speciell tur du kan rekommendera?

Jörgen Berglund: Jag har åkt både på Södra Berget och runt Sidsjön. Jag tycker vi har väldigt många fina spår i och kring Sundsvall.

15:24, 26 March 2013

Eva: Varför kommer inte mina frågor med i chatten?

Sara Johansson: Hej Eva. Jörgen svarar så snabbt han bara kan! /Sara, moderator och producent Efter tre

15:26, 26 March 2013

Eva: Hur kommer det sig att iga politkr pratar m Petersvik? Alla är tysta eller lika oinsatta som dig. Är inte det märkligt med tanke på att hus av kulturhistoriskt värde nu åter igen ska skövlas och brännas ner?

Jörgen Berglund: Jag skulle gärna berätta om hur och vad vi tänkt om jag hade vetat något om detta. Jag tog plats i kommunstyrelsen i höstas och dessa frågor har tidigare behandlats.

15:28, 26 March 2013

Gunnar: Är det acceptabelt att man ska stå i tre år i bosadskö hos Mitthem utan att ens bli kallad på en visning? Är det bra reklam för folk att bo i sundsvall tycker du?

Jörgen Berglund: Det är naturligtvis inte bra reklam för Sundsvall om det är svårt att få bostad här. Jag vill dock framhålla att vi har många projekt som ligger i startgroparna, jag tänker t.ex. på Mitthems nya ungdomsbostäder (150-200 st).

15:30, 26 March 2013

Rosen: Blir frågor som rör Petersvik sencurerade här eller? Jag har skickat två tidigare men inte kommit med

Jörgen Berglund: Se mitt svar till Eva, 15:28

15:30, 26 March 2013

Visionär: Vad har du för vision av Sundsvalls framtid? Hur ska vi ta vara på läget vid havet och locka fler invånare. Vi är många som hoppas att den tunga industrin på sikt kan fasas ut från centrala stan - om man ska kunna locka nya invånare till Sundsvall

Jörgen Berglund: Vi har en gemensam vision genom HT21 (finns beskriven på www.sundsvall.se) Den är vi är överens om i fullmäktige.

15:33, 26 March 2013

Anna Andersson: Vad tycker du om begreppet Norrlands huvudstad?

Jörgen Berglund: Jag tycker det är ett bra begrepp. Jag gillar det.

15:34, 26 March 2013

Lina: Det finns ett brett stöd bland folk i Sundsvall och ute i landet för att det värdefulla kulturområdet Petersvik istället för att rivas ska utvecklas, förvaltas och bevaras, exempelvis såsom rekreationsområde och för turism. Kan folket påverka kommunen i denna fråga? Hittills har stödkampanjen inte tagits på allvar.

Jörgen Berglund: Under hösten 2011 var detaljplanen ute på samråd och alla fick då tycka till och skicka synpunkter. Våren 2012 var detaljaplanen på offentlig utställning. Den antogs sedan i Sundsvalls kommunfullmäktige i juni 2012. Jag tycker definitivt att man kan säga att medborgare kan påverka vilka beslut som fattas.

15:38, 26 March 2013

Eva: Vad hjälper det att man bygger bostäder för ungdomar när man är strax över 50 och bostadslös?

Jörgen Berglund: Det är också andra projekt på gång. Genom att bygga bostäder oavsett sort så ökar också rörligheten på bostadsmarkanaden.

15:40, 26 March 2013

Moderator:

Nu är det ca 15 minuter kvar att ställa frågor till Jörgen Berglund. Han svarar så fort han bara kan! /Sara, moderator och producent Efter tre

15:40, 26 March 2013

Solveig Andersson: Jag förstår att det har varit en lag som gör att renarna får vara nere i skogarna kring ångermanland m.fl. län. Men innefattade den lagen att de skulle köra skoter i skogarna? Det sägs att skotern förstör skogen och vid nyplantering får ju skogsägaren betala nyplanteringen som antagligen renarna äter upp om de kommer till en sådan skog.

Jörgen Berglund: Jag måste säga att jag vet lite om renar och skotrar men naturligvis hoppas jag få lära mig om detta - också!

15:41, 26 March 2013

Menig: Varför pratas det så lite om Sundsvall som en fantastisk frilufts- och sportkommun? Och varför marknadsförs inte stan som ett vinter och sommarparadis, med bergen, backarna, alla spår, sjöarna och havet?

Jörgen Berglund: Sundsvall har varit Sveriges bästa friluftskommun nyligen. Jag tror att man kan alltid göra mera för det är lätt att bli hemmablind. Jag håller med dig att Sundsvall är en fantastisk friluftskommun.

15:43, 26 March 2013

Nisse: Du har bort på flera håll runt om i Sverige, vilken bild tycker du att folk på andra platser har av Sundsvall? Behöver den förändras?

Jörgen Berglund: Jag har ofta fått höra att Sundsvall är en bra idrottsstad, konferens och handelsstad. Ibland har jag hört att Sundsvall är väl bara en bunt industrier när de passerar på E4. Men överlag är min uppfattning att många har en positiv bild av Sundsvall.

15:46, 26 March 2013

Moderator: Nu gör Jörgen en paus i chatten för ett par minuter. Du hör honom prata om chatten direkt i radion. Alldeles strax fortsätter han svara på era frågor. /Sara, moderator och producent Efter tre

15:51, 26 March 2013

Moderator:

Alldeles strax slutar chatten - Jörgen svarar ytterligare en stund till på era frågor. /Sara, moderator och producent Efter tre

15:57, 26 March 2013

Erik: Socialnämnden har ett gigantiskt underskott, det handlar om drygt hundra miljoner. Får vården av gamla och sjuka för lite pengar i Sundsvall idag?

Jörgen Berglund: Det är en mycket komplex fråga. Det handlar främst om hur pengarna används och här har vi en hel del att göra för att få bättre effekt av de pengar vi tillför.

15:58, 26 March 2013

Lovee: Om du inte hunnit sätta dig in i frågor ang Petersvik så kanske man skall stoppa den påbörjade rivningen i området tills du vet vad du står i den frågan? Du bör väl kunna påverka och förhindra att fler hus rivs tillvidare.. Som du vet så är många upprörda och då inte bara i Sundsvall. Tycker du lika som mig?

Jörgen Berglund: Jag kan varken stoppa eller påbörja en rivning av hus. Det är inte jag som kommunstyrelsens ordförande som ensam beslutar utan det sker i nämnder och kommunfullmäktige.

16:00, 26 March 2013

Gunvor Eliasson: Varför har man tagit bort busstrfiken från Bergsgatan? Jag är reumatiker och måste kliva av ändamot sallyhill för att sedan gå tillbaka jättelångt, sen ta mig över vägen. Jag orkar inte det. Det är fler som är upprörda och arga över att man till och med ska behöva ha bil mit i stan. Tycker inte du att vi ska få tillbaka våra busshållplatser?

Jörgen Berglund: Jag kan tyvärr inte svara på varför det har tagits bort.

16:01, 26 March 2013

Eva: Villket värde har sundsvalls sista kustremsa för dig?

Jörgen Berglund: Jag vet inte vad du menar med Sundsvalls sista kustremsa. Vill du utveckla?

16:03, 26 March 2013

Moderator: Vi tar nu inte längre emot frågor till Jörgen Berglund. Han jobbar hårt för att svara på de redan inkomna frågorna. Tack för visat intresse!

/Sara, moderator och producent Efter tre

16:04, 26 March 2013

Jerka: Det här med att Sundsvall är Norrlands huvudstad.. Är inte det makalöst fjantigt och gör alla andra städer i Norrland förbannade. Visst ska du sätta stopp för den där skiten? Ingen tror ju på det ändå - och om det finns en huvudstad i Norrland så är det väl Umeå?

Jörgen Berglund: Jag gillar begreppet Norrlands huvudstad och tycker vi kan kalla oss det. Om några blir irriterade över det så tror jag att de missat poängen.

16:06, 26 March 2013

Magnus: Det är svårt att hitta bra prisvärda hyresrätter i Sundsvall. Vad ska du göra åt det? Och hur ska det bli med Norra Kajen?

Jörgen Berglund: Jag tror att Norra Kajen kommer att bli ett fantastisk bostadsområde vilket också kommer att bidra till att rörligheten på bostadsmarknaden ökar. Vi har flera projekt som ligger i startgroparna runt om i stan.

16:08, 26 March 2013

Yvonne: Klyftorna ökar i samhället med den borgerliga politiken. Och friskolorna förstör det som gjort Sverige stort. Att alla oavsett bakgrund har rätt till bra skola och ska kunna skapa sig en ljus framtid oavsett om man kommer från en akademisk eller rik familj. Hur ska du minska segregeringen så alla barn har en chans?

Jörgen Berglund: Jag håller med dig om att alla oavsett bakgrund ska ha rätt till en bra skola. Det gäller oavsett om man väljer en kommunal eller en friskola. Så är det i Sverige idag och så ska vi ha det i framtiden också.

16:11, 26 March 2013

Rosen: Tycker du att trähus som är äldre än stenstan har ett lägre värde rent kulturhistoriskt än stenhus eftersom man nu ska rivaen de av sundsvalls sista historiska byggnader? Jag vill gärna ha svar och anser att du bör vara insatt i sundsvalls hetaste samtalsämne nu när det ska rivas

Jörgen Berglund: Jag tycker att stenhus och trähus har lika värde. Det är därför vi också behandlar frågor oavsett hustyp lika. Jag tänker på hur vi går till väga när vi vill utveckla ett område.

16:13, 26 March 2013

Moderator:

Då tackar Jörgen Berglund för sig och lämnar några frågor kring Petersvik obesvarade. Men jag är övertygad om att han nu kommer att sätta sig in i ärendet. Tack för visat intresse! /Sara, moderator och producent Efter tre

16:19, 26 March 2013

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".