Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Flexavtal i vården bryts i Sundsvall och Sollefteå

Publicerat tisdag 26 mars 2013 kl 11.18
Inger Johansson: "sjuksköterskorna har det väldigt svårt"
1:16 min

Vårdförbundet säger upp flexavtalet för sjuksköterskor på flera vårdavdelningar på Sundsvalls och Sollefteås sjukhus. Det är en markering från facket mot vad de tycker är bristande bemanning och dålig arbetsmiljö.

Uppsägningen av flexavtalet gäller från den 1 juli. Vårförbundet väljer att göra det här för att många sjuksköterskor bland annat har uppnått taket för flexmängd och därför förlorar på att jobba övertid.

– Anledningen till det är för att vi ser att sjuksköterskorna har väldigt svårt att få ut sin flex ute på avdelningarna. Det är så för att sjukhusen har sänkt bemanningstalen, kortat av arbetstiderna och att sjuksköterskorna många gånger är tvungen att jobba utöver arbetstid, säger Inger Johansson vice ordförande på Vårdförbundet.

Beslutet att säga upp flexavtalet kommer påverka sjuksköterskorna negativt. Det tror i alla fall Anders Högström som är chef på Geriatrikavdelningen på Sundsvalls sjukhus.

– Nackdel med det är kanske friheten för sjuksköterskorna. De kan förlora möjligheten att kanske kunna sluta tidigare ibland och sådana saker, men jag kan förstå tankesättet att det är svårt att få ut flexen, säger han.

Anders Högström säger att det egentligen är arbetet för cheferna på de olika avdelningarna som kommer att påverkas mest.

 – I framtiden blir det så att det är jag som chef som ska kolla att folk håller arbetstiderna, säger han.

Varken Anders Högström eller Inger Johansson tror att det här kommer påverka patienterna.

– Arbetsgivaren kanske väljer att betala över tid. Vi hoppas ju på det. Då ser de kanske att det finns ett behov av att anställa fler personer. Då tror vi att det är positivt för patienterna, säger Inger Johansson.

Margarita Villalobos Bahamondes är sjuksköterska på onkologen på Sundsvalls sjukhus och säger att det är många sjuksköterskor som får jobba gratis eftersom de inte får ut flextimmarna.

Kajsa Nordmark
kajsa.nordmark@sr.se

Avdelningar som berörs

Sollefteå:
Allvården avdelningarna 15, 16, 17
Dialysen

Sundsvall:
Avdelning 14 Ortoped
Avdelning 15 Kirurgi
Avdelning 12 Kvinnomedicin
Avdelning 13 A Onkolog
Avdelning 17B Geriatrik
Avdelning 26B Geriatrik
Avdelning 44 Barn och ungdom
Avdelning 45 Barn
Avdelning 1 Infektion
Avdelning 2 Hematolog
Avdelning 24B Njur
Avdelning 25B Stroke
Avdelning 27 Kardiolog
AVA med/kir
Mammograficentrum Sundsvalls sjukhus
Ögonmottagning
Patologen

Källa: Vårdförbundet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".