1 av 2
2 av 2
förmiddag i P4

Fondue, pommes frites, konserver - vilken sjuttiotalsmat åt du?

Lyssnarna minns sjuttiotalsmaten
1:40 min

Vi fortsätter att frossa i 70-talet. I dag med sånt vi stoppade i munnen. Mat, godis, glass, läsk, konserver ... Vad minns du för något gott från förr? Förmiddag i P4 samlar på mat från sjuttiotalet.

Dessutom lagade vi Flygande Jacob och åt persikohalvor med vispad grädde till dessert.

Och visst kan man lita på P4 Västernorrlands lyssnare. Det bara flödade av matminnen! Både på mejl, sms och telefonsvarare.

"Biff Sauté med ris – det var den godaste maten :)
Med vänlig hälsning / Best regards
Kicki Berglund, Kramfors"

"Jag jobbade som kock på den tiden och det var mycket file. Bl.a. 5-öring,(en skiva oxfilé med stekt lök och stekt ägg). Fläskfile au four. (En ganska tjock fläskfile som bankas ut och stekes. Läggs sedan i liten form och på kanten runt fileen spritsar pommes duchesse, fylls sedan med portvin stuvade champinjoner och därefter så gratineras rätten. Glöm ej den anrika Biff Rydberg som i.o.f sej är en tidigare rätt men lagades mycket på den tiden. Flera rätter är Schnitzel Holstein. Fisk fanns det ganska gott om vittling, piggvar, slätvar. Som dessert gjordes en hel del Glass au four. I botten sockerkaka, därefter vaniljglass, vispad äggvita som täcker glassen. Gratineras. På toppen kan man ta ett halvt äggskal och hälla i lite konjak som får brinna vid servering. Gott gottigottgott.
mvh/Kryddan"

"Hej.
1972 öppnade en viss utländsk hamburgerkedja sin första restaurang på Kungsgatan i Stockholm. Det var spännande att som tioåring "gå ut och äta" själv.
Bengt Söderman"

"Sjötunga walewska herregud vad gott det var!!! oftast så serverades en Räkcocktail till förrätt! Var det inte på 70 talet som det börjades att servera sallad till maten?
Mums mums från Ingrid"

"Halloj!
Pizzan kom redan i slutet av 60-talet till Härnösand. Tror det var pizzeria Ciao.
En kompis hade premiärätit. Vi som inte provat var nyfikna på hur det smakade.
Svaret blev: Ä, det var en pannkaka med pålägg!
Men visst kom pizzans genomslag på 70-talet och är den mest ätna maträtten på nyårsdagen även nu.
Hälsningar Leffe"

"Hej
Jag minns ibland att mamma gjorde stuvade morötter och stekte korv till. Sen gjorde hon köttsoppa på riktiga rotfrukter och kokt kött sen gjorde hon en klimp på vetemjöl och vatten och salt som hon lät koka med en stund på slutet och vi barn ville alltid åt klimpen för den var lite seg också och jättegod tyckte vi besvikelsen blev stor minns jag när vi råkade få tag på en kokt potatis i stället som också låg med i soppan.
Det gjordes också toast på vitt bröd och en champinjonstuvning  som  man först stekte brödskivan i smör sen lade man på stuvningen rev ost på och gratinerade
Ha det så bra
Kram Barbro"

Vill du läsa mer om sjuttiotalets mat, kan du med fördel titta in hos SVT:s program

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".