Gäddsjömyran i Västerbotten en av de fem markområden Naturvårdsverket förvärvar från SCA och som man avser göra naturreservat av. Djupdalen är marken i Västernorrland som ingår i bytesaffären och blir nytt naturreservat. Foto: Rolf Löfgren
Västernorrland

SCA och Naturvårdsverket i stort markbyte i Västernorrland

Naturvårdsverket och SCA har träffat en överenskommelse om ett stort markbyte värt en miljard kronor. I den första omgången förvärvar Naturvårdsverket fem områden med värdefull, gammal skog i bland annat Djupdalen, Västernorrland, som blir naturrreservat.

Affären är en viktig del i arbetet med att uppfylla miljömålet ”Levande Skogar” och innebär att totalt 23 000 hektar av SCAs produktiva skogsmark tas över av Naturvårdsverket för att bli naturreservat. I utbyte får SCA 32 000 hektar produktiv skogsmark från Naturvårdsverket.

I den första omgången förvärvar Naturvårdsverket fem områden med värdefull, gammal skog i Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län. SCA får som ersättning två områden med vanlig produktiv skogsmark i Gävleborgs och Västerbottens län.

De marker som SCA lämnar ifrån sig består av cirka 180 reservatsobjekt och den mark man erhåller består av 15 större objekt. Markerna på båda sidor i affären har värderats till cirka en miljard kronor vardera. Alla bytesobjekt ligger i de fyra nordligaste länen, med undantag för ett område i den nordligaste delen av Gävleborgs län

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".