Bredbandkabel. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Västernorrland

Inte tillräckliga medel till bredbandsutbyggnad

Hasse Persson: ”Går inte alls att jobba”
1:30 min

Allt fler samhällstjänster ska i dag göras på nätet samtidigt som bredbandet är dåligt utbyggt på landsbygden. När Länsstyrelsen nu presenterar sju mångmiljonprojekt visar det sig att investeringarna på 23 miljoner inte räcker.

– Behovet överstiger en miljard, säger Daniel Gustafsson, enhetschef för regional utveckling på Länsstyrelsen Västernorrland.

– Vi kan tyvärr inte dela ut tillräckligt med pengar den här ansökningsomgången.

När Länsstyrelsen sållat klart är det tydligt att Medelpad är den stora förloraren. Nu återstår bara sju kandidater, varav samtliga finns i Ångermanland. Det finns flera anledningar till det enligt Daniel Gustafsson.

– Flest ansökningar kommer från Ångermanland. Dels har vi gjort en samlad bedömning från alla projekt för att se vilka projekt som ger mest nytta för pengarna. Sedan har vi utgått från statut från jordbruksverket för stöd via landsbygdsprogrammet.

Det är inte bara ett irritationsmoment att ha en dålig internetuppkoppling. I Trehörningsjö norr om Örnsköldsvik är uppkoppling så dålig att den går ut över jobbmöjligheterna, hävdar Hasse Persson, sekreterare på den ekonomiska föreningen 3-sjo fiber.

– Från klockan fem-sex och fram till tio på kvällen går det inte att jobba, vill man göra någonting är det efter tio på kvällen. Över huvud taget behövs snabba kommunikationer, annars är det ingen som vill flytta till landsbygden och företagen kan inte vara kvar. Det är en överlevnadsfråga på sikt.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Bredbandsprojekt vidare för handläggning

Orrvikens samfällighetsförening - Fiber till FIN sydost

BjörnaFiber ek.för. - BjörnaFiber

Fiber till Rävsön och Edsätter - Fiber till FIN nordost

Storsjöbygdens Byanät ek.för. - Storsjöbygdens Byanät

3-sjo fiber ek.för. - 3-sjo fiberprojekt

Sollefteå kommun - Bredband i Edsele

Gideå Fiber ek.för. - Gideå fiber

Källa: Länsstyrelsen Västernorrland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".