En karta som visar det område där dricksvattnet bör kokas. Källa: Miva.se
Örnsköldsvik

Vattnet på väg tillbaka i Örnsköldsvik

Gerth Mattebo, vd Miva: " Det ser bättre ut än i går i alla fall"
0:30 min

Vattenkrisen är nu inne på sitt andra dygn i Örnsköldsvik. Just nu sitter kommunens krisledningsgrupp i ett krismöte med det kommunala bolaget Miva. Innan mötet sa bolagets VD Gerth Mattebo att vattnet snart kan vara tillbaka i Örnsköldsvik.

Beskedet lämnas av det kommunala bolaget Miva efter att vattenreservoarerna fyllts upp ytterligare under natten. Men samtliga hushåll i centrala Örnsköldsvik uppmanas fortfarande att koka dricksvattnet.

Boende i Järved och Bonäset är helt utan vatten. På grund av vattenbristen har lektionerna på gymnasieskolorna Nolaskolan och Parkskolan fått ställas in.

I går kväll kom det första provresultaten på vattnet. Men det kommunala bolaget Miva som ansvarar för vattendistributionen har lagt locket på.
– Vi vill inte vill kommentera förrän två provsvar är färdiga, sa Mivas vd Gerth Mattebo till P4 Västernorrland.

Livsmedelsverkets rekommendationer kring att koka vatten

När det finns misstanke om att dricksvattnet innehåller mikroorganismer, som kan göra dig sjuk, rekommenderar kommunen att du kokar dricksvattnet innan det används. Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt! Det räcker att koka upp dricksvattnet - det behöver alltså inte koka en viss tid.

Förvara dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare - gärna i kylskåp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".