Norrtåg. Foto: Ulla Öhman
Västernorrland

Miljoner har gått upp i snörök

Maria Höglander VD på Norrtåg
1:30 min

Hur mycket vinterns strul med Norrtåg kostat är det ingen som vet ännu, eller snarare vill säga. Men det handlar om åtskilliga miljoner som gått upp i snörök. Frågan nu är vem som ska betala, säger Maria Höglander VD på Norrtåg.

Norrtåg som ägs av de fyra nordliga länstrafikbolagen har köpt in tåg från franska Alsom viaTransitio, som ägs av landets länstrafikbolag. Själva trafiken sköts av Botniatåg som ägs av Arriva och SJ och underhållet är utlagt på olika bolag. Nu pågår en diskussion om vem som ska betala.

Betalningen för tågen är ännu inte slutreglerad just på grund av strulet, men Maria Höglander säger att länstrafikbolagen inte kommer att drabbas. Några som drabbats ekonomiskt är Botniatåg. Tomas Hedenius talesperson för Arriva säger att det är en affärshemlighet hur mycket pengar de förlorat på vinters inställda tåg.

Men det har varit kostsamt inte bara genom förlorade biljettintäkter utan även kostnaden för ersättningsbussar och taxi. Maria Höglander säger att vinterns inställda turer påverkat förtroendet för tågtrafiken, men att hon hoppas det ska komma tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".