Västernorrland

Medlarna lämnar i dag ett nytt bud i byggkonflikten

Fack och arbetsgivare ska svara senast måndag, annars utbryter storstrejk för runt 3 000 byggarbetare på tisdag. - Vi ser fram emot att träffas och se hur förslaget ser ut, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm till TT inför mötet.

Om strejken bryter ut berörs bland annat bygget av kraftverksdammen vid Bergeforsen, Timrå och E4 sträckningarna norr och söder om Sundsvallsfjärden.

En av knäckfrågorna i förhandlingarna är att Byggnads kräver ett huvudentreprenörsansvar, där entreprenörer ansvarar för att underentreprenörer längre ner i kontraktskedjan följer kollektivavtal och betalar avtalsenlig lön.

- Vi har sett hur det ser ut. Vi vill komma åt utnyttjandet av människor långt ner i kedjan, säger Lindholm. Motparten, Sveriges Byggindustrier, säger att motivet bakom förslaget inte är socialt ansvarstagande utan att "stänga gränserna för utländska företag", och att det strider mot bland annat konkurrenslagstiftningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".