Byggnads accepterade medlarnas bud på måndagskvällen. Arbetare vid bland annat bron över sundsvallsfjärden kan fortsätta som vanligt. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Västernorrland

Byggnads accepterade medlarnas bud

Jim Sundelin, Byggnads: "Vi ska tillsammans skriva avtalstexter"
0:41 min

Det blir ingen konflikt bland byggnadsarbetarna. Efter att ha avvisat flera medlarbud accepterade Byggnads sent på måndagskvällen medlarnas bud till nytt byggavtal.

Byggnads och dess medlemmar har lyckats med att få frågan om ordning och reda bland underentreprenörer högst på dagordningen. Parterna kom den 1 april överens om följande rörande Byggavtalet:

En kraftfull satsning på ordning och reda bland underentreprenörer. Med utgångspunkt i Byggnads krav - att huvudentreprenören ska ta ett större ansvar för underentreprenören - ska en partsammansatt grupp arbeta fram bestämmelser om detta som sedan ska skrivas in i Byggavtalet.

Gruppens arbete ska vara färdigt senast den 15 februari 2014. Om inte Byggnads (eller arbetsgivaren) är nöjd med gruppens arbete har man rätt att säga upp hela Byggavtalet till omförhandling oavsett avtalets längd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".