1 av 3
Denna penna ska avlasta lederna för äldre när de skriver. Foto: Tobias Edlund
2 av 3
David Wiklund, arbetsterapeut, har det senaste året guidat hundratals besökare runt utställning av smarta prylar som ska hjälpa äldre. Foto: Tobias Edlund
3 av 3
En ny typ av medicindosett ska göra det lättare för äldre att komma ihåg sin medicin. Foto: Tobias Edlund
KRAMFORS

Stort intresse för teknik som kan hjälpa äldre

David Wiklund: ”Vi har många äldre i Kramfors”
4:51 min

En utställning med teknik som underlättar för äldre har blivit en succé i Kramfors. David Wiklund, som är arbetsterapeut har det senaste året guidat hundratals besökare runt den utställning av smarta prylar som kommunen driver.

Teknik för äldre är något som varit i fokus i många kommuner de senaste åren och igår tog barn- och äldreminister Maria Larsson emot en utvärdering av några projekt. I Kramfors har man dock inga planer på att lägga ner sin satsning på smarta prylar som gör vardagslivet lättare för äldre.

– Utställningar har blivit populär. På tio månader har jag kommit i kontakt med över 1 700 personer. Vi har en stor andel äldre i Kramfors och därför är det viktigt att vi underlättar för den målgruppen, säger David Wiklund, arbetsterapeut i Kramfors.

Vid utställningen visas bland annat ett talande fotoalbum, där man kan spela in ett tio sekunder långt ljud som förklarar vad som syns på bilderna.

– Det kan vara bra om man börjar få problem med minnet, säger David Wiklund.

Målet med utställningen är att visa äldre vilken typ av teknik det finns att köpa i den vanliga handeln. De allra flesta vill få hjälp att hitta synhjälpmedel.

– Det kan vara allt från enklare förstorningsglas till att man behöver hjälpmedel för att klara av att se saker när man syr och stickar, säger David Wiklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".