Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västernorrland

Kartlägger behovet av traumastöd för flyktingar

Ninni Smedberg: Inte säkert man behöver belasta psykiatrin
1:20 min
En syriansk kvinna med sitt barn i ett flyktingläger i Jordanien, nära gränsen till Syrien, i januari i år. Foto: Mohammad Hannon/AP

Västernorrland behöver bli bättre på att ta hand om nyanlända flyktingar med traumatiska upplevelser bakom sig. Innan de kan börja arbeta eller lära sig svenska så är det många som är i behov av att bearbeta det som har hänt.

Flyktingströmmarna ökar, inte minst på grund av kriget i Syrien, och nu under våren väntas ett tusental nya asylsökande flyktigar anlända bara till Ångermanland.

Många av dem bär på trauman och kan behöva bearbeta dem innan de kan börja fungera i ett nytt samhälle.

Nu börjar en kartläggning för att upptäcka vilka de är och se vilken hjälp som redan finns och vad som behöver utvecklas.

Bakom projektet står arbetsförmedlingen, landstinget och minst fem av länets kommuner.

– Vi fick ja till pengar för en kartläggning av länsstyrelsen i tisdags, säger Issam Sassi på Härnösands kommun som står bakom ansökningen. Hittills har Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors och Sundsvall svarat att de också vill vara med.

Kartläggningen ska göras av Vårsta diakonigård som har stor erfarenhet av kris och rehabiliteringsarbete. Målet är att i höst ha ett färdigt  förslag om mottagningsverksamhet för tramuastöd i minst tre kommuner i Västernorrland.

– Vår känsla är att det saknas den här typen av kompetens idag, säger Ninni Smedberg på Vårsta. Människor kommer att behöva snabbare insatser än primärvården och psykiatrin idag kan erbjuda. Dessutom är det inte säkert att man behöver belasta psykiatrin med den här typen av samtal utan den här kompetensen kan finnas på andra håll och skötas av en annan profession.

– Vi tror att många behöver hjälp men inte alla, säger Ninni Smedberg på Vårsta. Det är väldigt individuellt hur man hanterar kriser och katastrofer och  svåra händelser. Det beror beror bland annat på vad man upplevt tidigare i livet och vilken styrka man själv besitter men också på vilket stöd man har haft omkring sig.

Tidigare publicerat om fler asylsökande till länet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".