Många länsbor som jobbar inom äldreomsorgen tvingas arbeta delade turer. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
VÄSTERNORRLAND

Sju av tio inom äldreomsorgen jobbar delade turer

Mats Jansson: ”Du är hela tiden på väg till jobbet”
2:34 min

Många länsbor som jobbar inom äldreomsorgen tvingas arbeta delade turer, alltså ett arbetspass på morgonen och därefter är de lediga några timmar innan det är dags att kliva in i yrkesrollen igen. Enligt fackförbundet Kommunal jobbar sju av tio inom äldreomsorgen två arbetspass per dag med obetalda håltimmar däremellan.

Befolkningsutvecklingen pekar på att det blir fler äldre, men färre vill jobba med exempelvis hemtjänsten. En undersökning som fackförbundet Kommunal presenterat säger att var fjärde som jobbar inom äldreomsorgen faktiskt vill lämna jobbet.

Mats Jansson, skötare inom hemtjänsten i Sundsvall, är en av dem som ofta jobbar två arbetspass per dag. Han jobbar ofta till klockan 22 på kvällen och börjar sedan jobba klockan sju på morgonen efter.

– Då jobbar jag till 12, är ledig ett par timmar och börjar jobba klockan 16.30 igen, säger han.

Det är svårt att hinna känna sig ledig under timmarna mitt på dagen säger Mats Jansson.

– Det är som att gå på lunch och ha en längre lunch. Du tittar hela tiden på klockan och är hela tiden på väg till jobbet, säger Mats Jansson.

För arbetskamrater som bor långt från arbetsplatsen kan det vara svårt att hinna åka hem på dagen.

– De kan bli kvar på jobbet hela dagen. Problemet är att vi inte får någon sammanhängande dygnsledighet, säger Mats Jansson.

Enligt arbetstidslagen ska alla arbetstagare ha minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje dygn, men ofta bryter kommunerna mot lagen genom att schemalägga delade turer.

– Dygnsvilan sätts på undantag och det kan man göra vid särskilda tillfällen. Problemet är att kommunen inte gör undantag utan undantaget används alltid och är schemalagd, säger Mats Jansson.

Enligt fackförbundet Kommunal innebär de delade turerna att många anställda mår dåligt. Men samtidigt har fackförbundet inte tagit strid i frågan, enligt Sonja Lindberg från fackförbundet Kommunal.

– Vi ska kanske ta mera strid i just den här frågan. För några år sedan hade vi den uppe på dagordningen, men då var inte medlemmarna riktigt med på att vi skulle ta strid i frågan, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".