Sundsvalls kommunhus. Foto: Matilda Jansson
SUNDSVALL

Socialdemokraterna vill se inköpsstopp i Sundsvall

Debatt om Sundsvalls ekonomi
10 min

Sundsvalls kommun har ett förväntat underskott på 80 miljoner. Nämnderna jobbar nu med hur underskottet kan vändas, men oppositionsrådet Peder Björk (S) vill se kraftfullare åtgärder.

Redan januarirapporten visade på ett underskott på ett förväntat underskott på 54 miljoner. När februarirapporten presenterades hade underskottet vuxit till 80 miljoner.

– Det är ett hårt arbete som väntar. Vi har haft en lång lågkonjunktur som vi inte har tagit oss ur. Det är inte ett unikt läge. Just nu jobbar man stenhårt i nämnderna som vid förra månaden hade ett prognostiserat underskott, säger Annelie Luthman (FP), tillförordnad ordförande i finansutskottet.

Oppositionsrådet Peder Björk (S) är däremot kritisk till att majoriteten inte gjort mer.

– Jag tycker inte att det ser ut att hända särskilt mycket. Det är en allvarlig situation. Vi har en prognos på minus 80 miljoner kronor och så allvarligt läge har Sundsvalls kommun aldrig varit i. Det här är en effekt av att vi dras med underskott från förra året, säger han.

Vad borde koalitionen göra?

– Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige borde fatta beslut om åtgärder i nämnderna eftersom nämnderna inte klarar att fatta besluten själva. Senast diskuterade vi att införa inköpsstopp, det kan även vara olika typer av rekryteringsstopp, säger Peder Björk.

 Majoriteten vill inte införa inköpsstopp och rekryteringsstopp än.

– Vi har använt den här typen av åtgärder tidigare och det har varit effektfullt. Men det finns också en oro över vad det kan innebära för verksamheterna, säger Annelie Luthman.

Men de nämnder som inte lyckats vända underskottet inför nästa prognos måste omgående vidta en tydlig handlingsplan.

– Vi är övertygade om att verksamheterna och de aktuella nämnderna är de som är bäst på hur man prioriterar besparingarna, säger Annelie Luthman.

Om nämndernas egna besparingar inte räcker tittar kommunsstyrelsekontoret nu på vilka eventuella inköpsstopp man skulle kunna vidta.

– Det kan bli aktuellt om nämnderna inte lyckas göra de besparingarna fullt ut själva, säger Annelie Luthman.

Peder Björk vill däremot att det ska finnas ett förslag att ta ställning till på kommunstyrelsens möte om två veckor.

– För varje månad som går förlorar kommunen många miljoner kronor. Vi har sett från tidigare år att nämnderna inte klarar att hantera underskotten. Vi hade ett underskott på 27 miljoner i Barn-och utbildningsnämnden och 37 miljoner i Socialnämnden från förra året. Nu måste kommunstyrelsen kliva in och ta sitt ansvar, säger Peder Björk.

Ett inköpsstopp skulle spara pengar men också påverka verksamheterna, men Peder Björk ser det ändå som nödvändigt.

– Det är en nödåtgärd som bara ska användas i nödfall. Den löpande dagliga verksamheten kommer inte ha samma förutsättningar. Man måste kanske avstå från några kurser och konferenser. Man måste avstå från att köpa in en del material. Men vi vet också att det 2009 gav en besparing på 27 miljoner kronor. Det är värt att pröva den nödåtgärden, säger Peder Björk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".