Totalt på länets sjukhus fanns det nästan fyra personer för mycket per hundra disponibla vårdplatser. Foto: Ulla Öhman
VÄSTERNORRLAND

Stora problem med överbeläggningar på Västernorrlands sjukhus

De ständiga överbeläggningarna på sjukhusen sliter hårt på vårdpersonalen. Nu har landstingen för första gången valt att berätta hur stort problemet med överbeläggningar är och statistiken visar att Västernorrland ligger dåligt till.

Det är så fullt på Sveriges sjukhus att patienter varje dag blir flyttade till fel vårdavdelningar eller får vård trots att det egentligen inte finns plats för dem på sjukhuset.

Samtliga landsting rapporterade i januari att man hade fler patienter än vårdplatser. Västernorrland hamnar på en fjärdeplats när landstingen själva mätt antalet överbeläggningar i januari och februari. Totalt på länets sjukhus fanns det nästan fyra personer för mycket per hundra vårdplatser. Bara i Gävleborg, Västmanland och Västerbotten var det värre.

Överbeläggningarna är ett problem både för patienter och personal, men det kostar dessutom stora pengar för sjukhusen, i form av böter när Arbetsmiljöverket gör sina inspektioner. På tio år, fram till i fjol, fick landstinget betala viten på 855 000 kronor vilket var näst sämst i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".