Nu på lördag är det rekordmånga som vill göra Högskoleprovet i Jämtland och Västernorrlands län. Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix.
VÄSTERNORRLAND

Rekordmånga anmälda till högskoleprovet

Frida Hammar: ”Det är bra att göra gamla högskoleprov”
1:25 min

Nu på lördag är det rekordmånga som vill göra Högskoleprovet i Jämtland och Västernorrlands län. Hela 2098 stycken jämfört med 1983 i fjol. Men ute på stan i Sundsvall är det ganska få som tänker göra det teoretiska provet.

– Jag kommer inte göra det och jag kommer aldrig göra det. Det jag sysslar med är praktiska grejer, så jag känner inget behov av att göra det, säger Helena Hallin från Sundsvall.

Men för den som till exempel vill komma in på en utbildning kan det vara en bra idé att göra provet. Om man får bra resultat höjer det ens chanser att komma in på en utbildning avsevärt. Patrik Englund gjorde provet för flera år sedan, han tycker att han borde övat mer på matten. Som det är nu har han inte kunnat använda sitt resultat till något

– Nej, ingenting alls, mina betyg är väldigt mycket bättre än mitt resultat på högskoleprovet, säger Patrik.

En som ska göra högskoleprovet nu på lördag är studenten Frida Hammar. Det är andra gången hon gör provet och hon ser inte fram emot det, men kan ändå dela med sig av ett tips.

– Det är bra att göra gamla högskoleprov så du vet hur det är upplagt, säger hon.

Gustaf Arborelius

gustaf.arborelius@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".