Norrtåg. Foto: Ulla Öhman
VÄSTERNORRLAND

"Inom ett år ska tågtrafiken gå enligt tabell"

Tomas Hedenius: ”Situationen kommer att ljusna inför nästa vinter”
7:43 min

Under det sista kvartalet förra året ställdes nästan var sjätte tågavgång in mellan Umeå och Sundsvall. Men inom ett år ska 97 procent av tågen gå enligt tidtabell, enligt Botniatåg.

Under vintern har trasiga tåg ställt till problem för tågtrafiken, men även idag var flera tågavgångar inställda.

– Till största delen har problemen i vinter varit vinterrelaterade. Att det är problem med tågen idag beror på att vi varit tvungna att byta en front på ett av tågen på grund av en älgkrock. Tågen håller inte för att krocka med en älg. Vi har även haft problem med det nya signalsystemet, säger Tomas Hedenius, kommunikationsanvarig för Botniatåg.

När kommer allt att fungera?

– Det finns en del som talar för att situationen kommer att ljusna. Inför nästa vinter hoppas vi att det ser bättre ut. Barnsjukdomarna har förhoppningsvis försvunnit till dess. Vi kommer förhoppningsvis också få fler möjligheter för avisning. Vi har haft problem i vinter på grund av att bromsar har frusit, säger Tomas Hedenius.

När Botniatåg vann upphandlingen av tågtrafiken sa man att 97 procent av tågen skulle gå enligt tidtabellen, men de sista tre månaderna förra året var nästan var sjätte avgång mellan Umeå och Sundsvall inställd.

– Vår ambition är att komma upp i 97 procent på sikt.

Vad innebär det?

– Inom ett år och under sommaren är det ett rimligt mål, säger Tomas Hedenius.

Han kan fortfarande inte svara på hur mycket ersättningar som betalats ut under vintern till resenärer på grund av inställda tåg.

– Det dröjer innan vi kan se hur många som begärt kompensation. Vi har inte fått in alla önskemål än , säger Tomas Hedenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".