När det finns stora spänningar i luften är det klart att man kan tappa lite fokus, säger rutinerade och meriterade kälkhockeyspelaren Marcus Holm. Foto: Pontus Hellsén
Västernorrland

Länshoppet åker till Sydkorea för kälkhockey-VM

Marcus Holm:”Vi är på väg att bli väldigt bra”
6:32 min

Koreakrisen trappas upp allt mer. Men nu är det dags att vända blickarna mot Sydkorea av andra orsaker än Nordkoreas krigshetsande. I morgon flyger kälkhockeylandslaget till VM i Sydkorea. Härnösandsbon Marcus Holm är länets och Norrlands enda representant.

– De som är intresserade av hockey skulle nog se det som ungefär samma sak. Det går givetvis lite långsammare, men det är samma stuk på spelet, samma antal spelare, målburar, plan, domare och regler, säger Marcus Holm.

Marcus Holm berättar att han känner en viss oro inför resan – men inte för guldchanserna. Den senaste tidens aggresivitet från Nordkorea, som har deklarerat krigstillstånd, skrämmer honom.

– Jag läser tidningarna varje dag. Det går inte obemärkt förbi, det känns lite si och så där faktiskt, men förhoppningsvis blir det nog bra.

Du är den enda landslagsspelaren från Norrland. Hur löser du träningar?

– Vi har en träningsgrupp i Sundsvall som jag ingår i. Vi kör i Gärdehov en dag i veckan och sedan tränar jag resterande fyra-fem dagar i Härnösand.

Hur har ni i landslaget laddat upp inför VM?

– Mycket samlingar, vi har varit till Ryssland och spelat. Det har varit en bra uppladdning.

Är det stora skillnader på träningsmöjligheter mellan landslagen och hur mycket förbunden satsar på sporten?

– Ja, det är det alltid. Vi har det ganska bra kan jag tycka, men Ryssland som har hemma-OS 2014 har en budget på 8 miljoner per år för sitt kälkhockeylag. Det är ruskiga pengar, de satsar stenhårt.

Pontus Hellsén
pontus.hellsen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".