Svenskundervisning är en av de första åtgärderna när arbetsförmedlingen tar hand om flyktingar som fått uppehållstillstånd. Men det är svårt att lära sig någonting alls om man bär på svår oro efter övergrepp och traumatiserande upplevelser. Foto Claus Gertsen / SCANPIX
Härnösand/Västernorrland

Traumatiserade flyktingar behöver stöd innan de kan söka jobb

Sverker Bodevärn: Många är långt ifrån att kunna arbeta
1:39 min

När en asylsökande flykting fått uppehållstillstånd i Sverige ska han eller hon stå till arbetsmarknadens förfogande. Men många är så traumatiserade av sina upplevelser att de inte kan ta till sig information, lära sig svenska eller börja söka jobb. Nu slår arbetsförmedlingen larm.

Det var handläggare inom etableringsuppdraget på arbetsförmedlingen i Härnösand som gick till sin chef och berättade om hur svårt det var för en del av de nya flyktingarna att tillgodogöra sig sfi-undervisningen, Svenska för invandrare, och ta till sig information om arbetsmarknaden. Orsaken var deras trauman efter upplevelser i hemlandet eller under flykten.

– Många mår mycket dåligt och är långt ifrån att kunna börja söka jobb och de måste få stöd att bearbeta sina upplevelser först, säger chefen på arbetsförmedlingen i Härnösand, Sverker Bodevärn.

Egentligen tycker han inte att det är arbetsförmedlingens jobb att upptäcka och försöka vårda de här traumatiserade människorna men eftersom det är hans anställda som efter samtal upptäcker deras problem så har det kommit att bli arbetsförmedlingens ansvar.

– Jag har kontaktat kommunen och några vårdcentraler och berättat om behovet av stöd. Vi måste hjälpas åt för att de ska kunna bli fungerande medborgare och kunna integreras i Sverige.

 Sedan i december skickar arbetsförmedlingen även ett mindre antal flyktingar, hittills enbart kvinnor, till Vårsta diakonigård där man har erfarenhet av krisbearbetning och rehabilitering och har öppnat en liten mottagning för dem.

– De här kvinnorna har kraftfulla traumatiserande upplevelser bakom sig i form av övergrepp av olika slag, säger Ninni Smedberg som är direktor på Vårsta.

 – Många av de kan inte sova, de har värk, de kan inte gå ner i varv och kan inte koncentrera sig. Många vet inte heller var deras anhöriga finns.
Nu kommer de till ett helt nytt land med ett helt nytt språk där man inte vet hur någonting fungerar. Och med den här oron i kroppen hamnar de genast hos arbetsförmedlingen och det är tänkt att de ska kunna börja jobba på en gång men det är naivt att tro att det ska fungera för alla, säger Ninni Smedberg

Hittills har mottagningen enbart tagit emot kvinnor men även män kan bli aktuella.

– Det är välkänt att kvinnor som flyr ofta blir utsatta för övergrepp. De blir utnyttjade både i krigssituationer och sedan under flykten. Sexuellt våld används som ett sätt att visa makt, säger Ninni Smedberg.

Det är en läkare som håller i samtalen och parallellt med dem så erbjuds också taktil massage eftersom trauman ofta sätter sig i kroppen och ger diffus värk.

– Förhoppningen är att den här bearbetningen av deras trauman ska hjälpa dem  så att de kan gå tillbaka till arbetsförmedlingen och kunna börja lära sig svenska och söka jobb.

Publicerat tidigare idag:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".