1 av 3
Bussersättning - men vartifrån går bussen? Foto: Maria Ågren/ SR.
2 av 3
Magnus och Ulla Holter tillsammans med barnbarnen Aron och Vera. Foto: Maria Ågren/ SR.
3 av 3
Ulrika Söderström och dottern Isabelle var några av de som fick åka buss istället för tåg. Foto: Maria Ågren/ SR.
Örnsköldsvik

Kritik mot dålig reseinformation

Resenär: ”Man får gissa sig fram”
1:49 min

Vid elvatiden idag flöt tågtrafiken på som vanligt igen efter det elfel som stoppade tågen mellan Örnsköldsvik och Kramfors under morgonen. Resenärerna fick åka buss istället, men många var kritiska till att informationen om ersättningsbussarna var dålig.

– Det står ingenstans vart bussen skall gå ifrån, och det är dålig information, säger Ulla Holter, som får medhåll från Ulrika Söderström.
– Ja det är jättekonstigt. Vi bor i Stockholm, och skulle det vara på samma sätt i Stockholm, då skulle bli kaos kan jag säga. Det känns lite märkligt att gå till den lokala restaurangen här för att fråga vart bussarna går någonstans.

Ett digitalt röstutrop är vad resenärerna fick hålla tillgodo med på Örnsköldsviks resecentrum idag, för på informationstavlorna stod ingenting om vart ifrån ersättningsbussen skulle gå. Det är inte första gången det händer, och för den som missar utropet, eller hör dåligt, är det svårt att hitta rätt.  

Trafikverket är de som ansvarar för informationen, som de i sin tur får ifrån operatören Botniatåg. Och anledningen till att det inte blev någon skriftlig information idag är att det helt enkelt blev för bråttom, säger Beysi Sundin, som är presskommunikatör på Trafikverket.

– i en sådan här situation, som är rätt så akut, då blir det att man inte hinner skylta informationen, utan man ropar ut den.

Men de som inte hör det här utropet, vad tänker du om att de inte har möjlighet att läsa sig till informationen i ett sådant här läge?

– Vi gör ju så bra det bara går, något mer kunde vi inte göra tyvärr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".