Unga har fotat risker i vardagen. Foto: Riskbilden.
Västernorrland

Unga fotar risker i vardagen

Karin Martin: ”Jag har fotat människor som ramlar”
1:11 min

Risker för unga finns bland annat i trafiken, hemmet och skolgården. Det står klart när bilder från 722 elever analyserats till en undersökning.

Det är den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet med deras projekt, Forskarfredag som ligger bakom undersökningen där unga ska få hjälpa forskare med material till sin forskning. Karin Larsdotter, nationell samordnare för projektet berättar hur de unga hjälpt till.

– De unga har fått ett uppdrag som en del i ett massexperiment att gå ut och fotografera något som de själva ser som en risk i sitt eget liv  Vad de själva tycker är farligt.

Det var unga mellan fem och 33 år som skickade in bilder på det de tycker är farligt i vardagen. En undersökning som ska leda till färre olyckor och bättre hantering av kriser. Karin Martin som går på Sundsvalls gymnasium är en av eleverna som deltagit i undersökningen. Hon och hennes klasskamrater skapade motiv av vad de ser som risker.

– Vi tog bilder på folk som ramlade, fick träd över sig, eld, och människor som såg farliga ut.

Hur lyckades ni ta bilden av trädet som föll på någon i skogen?

– Vi hjälptes åt att lyfta det och lägga det på en person - på mig, faktiskt - och så fick min kompis ta bilden.

Karin Martin tycker det är bra att hon, och alla andra som tagit bilder, har kunnat öka förståelsen för vilka risker som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".