Midlanda flygplats. Foto Stig Edfast
Härnösand/Västernorrland

Fortfarande oklart om Härnösand går in som delägare i Midlanda

Göran Hådén (Mp): Det är stora frågetecken
1:29 min

I dag ska kommunstyrelsen i Härnösand fatta beslut om man ska gå in som delägare i Midlanda flygplats. Men det finns stora oklarheter i avtalet med Svedavia, tycker flera politiker och frågan är inte avgjord än.

Nej, så sent som igår sa till exempel oppositionsrådet Anders Gäfvert (M) att han inte kan säga hur moderaterna kommer att ställa sig och han vet inte hur övriga partier tänker.
– Men säkert är att frågan inte avgörs förrän i kommunfullmäktige. Kanske kommer en del partier att välja att lägga ner sina röster för att de inte tycker att det finns nog med information än, spekulerar han.

Miljöpartiet kommer att säga nej, säger Göran Hådén (mp) , biträdande kommunalråd:
– Det finns väldigt stora frågetecken fortfarande. Vi vet inte vilka konsekvenser det här kommer att få och vilka kostnaderna blir på kort och lång sikt. Det har varit svårt att få fram information från Swedavia.

Socialdemokraterna säger ja till delägarskap i Midlanda men eftersom man styr  i kommunen med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet så är det oklart hur en omröstning i kommunfullmäktige  den 29:e april kommer att sluta.

– Nej, jag kan inte vara hundraprocentigt säker på att få igenom det här, säger kommunalrådet Fred Nilsson.

Även bland socialdemokrater har det funnits tveksamheter till att kommunen ska gå in som ägare i Midlanda men efter beslut i socialdemokratiska arbetarkommunen så tror Fred Nilsson att partilinjen kommer att hållas i fullmäktige. Men alla röstar ju på egen hand, påpekar han.

På frågan om man kan vänta längre med beslut svarar Fred Nilsson att Härnösand redan är försende och att det vore mycket dåligt för grannkommunerna Timrå och Sundsvall om det inte blev ett beslut nu.

Inför kommunstyrelsens möte kommer det att vara en informationspunkt om avtalet och övertagandet. Själva beslutsmötet startar 14.30 i dag.

En ytterligare komplikation är den granskning som EU kommissionen håller på med och där man ifrågasätter om kommuner ska kunna subventionera flygplatser på det här viset.
– Blir svaret nej så kan det innebära konkurs för Midlanda flygplats och då vet man absolut inte vilka kostnaderna skulle bli för de kommuner som äger flygplatsen, säger Göran Hådén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".