En anställd på MSB i Sandö misstänks ha använt hyrbilar och drivmedelskort i privat syfte, totalt för nästan 70 000 kronor. Facket är kritisk till MSB:s rutiner. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Sandö

MSB medger bristande rutiner

Torkel Schlegel, MSB: ”Finns inte speciellt mycket rutiner kring det”
1:44 min

Brister i hur myndigheten för skydd och beredskap, MSB, hanterar fakturor och resekostnader ligger bakom att en anställd nu utreds för behörighetsmissbruk - det menar fackförbundet ST.

– Det är ju väldigt allvarligt. Det håller ju myndigheten själv med om, och det har ju också deras internrevision påpekat att det här är inte bra att det ser ut på det här sättet. Det är ju illa om det drabbar en enskild medarbetare, säger Susanne Linde Husbom, som är ombudsman på fackförbundet ST.

Den anställde på MSB i Sandö misstänks ha använt hyrbilar och drivmedelskort i privat syfte, totalt för nästan 70 000 kronor. MSB har gjort en så kallad åtalsanmälan, och åklagare har nu startat en förundersökning om brott. Men det som facket är kritiska till är inte anmälan i sig, utan det faktum att MSB:s interna utredning visar att det finns brister i hur myndigheten hanterar resekostnader. Hade rutinerna varit bättre - med kvittoredovisning och körjournaler - hade den anställde kunnat bevisa hur pengarna har använts, menar facket. Och att rutinerna är dåliga, det bekräftar Torkel Schlegel, som är chef på MSB:s rättsenhet.  

– Det är riktigt att det finns egentligen inte speciellt mycket rutiner runt omkring de här drivmedelskorten, man skulle naturligtvis kunna ha ytterligare rutiner runt omkring de anställdas resande också, det är riktigt i viss mån. Men mot det så måste man ju ställa att en anställd som missbrukar myndighetsmedel har ett eget ansvar för det

I slutändan är det trots allt den anställdes ansvar, även om rutinerna är vaga, menar Torkel Schlegel. Men Susanne Linde Husbom på ST är säker på att situationen hade sett annorlunda ut om MSB:s rutiner hade varit tydligare.

– Det är jag övertygad om att det hade gjort, för då hade man ju redan från början kunnat upptäcka om det fanns några felaktigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".