Det får inte gå för lång tid mellan det sista målet mat för dagen och frukosten nästa dag för de gamla på Härnösands äldreboenden. Det påpekades efter att man gjort oanmälda besök på äldreboenden. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
HÄRNÖSAND

För lång väntetid mellan måltiderna för de äldre

Det får inte gå för lång tid mellan det sista målet mat för dagen och frukosten nästa dag för de gamla på Härnösands äldreboenden. Dessutom måste personalen vara med vid samtliga måltider. Det är några av påpekandena som görs efter några oanmälda besök inom äldrevården.

Det var i november och december som de oanmälda besöken gjordes. Det är socialnämnden i Härnsand som har beslutat att det ska göras besök då och då för att få en ögonblicksbild av hur omsorgen fungerar.

Vid de första besöken kunde man bland annat se att nästan samtliga äldre vid ett av äldreboendena låg till sängs redan klockan åtta när man anlände och vid ett annat besök var bara två av de boende ännu uppe ur sängen klockan 9.30 på förmiddagen. En person satt ensam vid matbordet och försökte få i sig gröt. Den andra satt ensam vid ett annat bord med sin frukost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".