De anställda fick ha på sig skyltar som visade deras bh-storlek.
Sundsvall

I dag kommer dom om skyltar med BH-storlek

0:55 min

Skulle du vilja gå runt med en skylt på tröjan som visade din bh-storlek? Det fick de anställda på underklädesföretaget Change göra. Linn jobbade i företagets butik i Sundsvall och valde att stämma företaget - idag kommer domen.

– Kunderna har ju egentligen inget att göra med vad jag har för bh-storlek. Jag menar, jag står där och säljer bh:ar, men kunderna har ju faktiskt inte med det att göra.

Det här berättade Linn för P3 Nyheter hösten 2011. Hon och andra anställda på Change hade då behövt gå runt och sälja underkläder, med sin egen bh-storlek på en skylt på bröstet.

– För mig kändes det jättekonstigt, men jobben växer inte direkt på träd och man vill ju inte gå arbetslös, säger Linn. 

När vi pratade med Change - sa de att det var en service att kunden skulle få se vilka bh-storlekar de anställda hade. Men att skylten var helt frivillig att ha på sig. Men Linn håller inte med:
– Till exempel när man började så fick man ett dokument där det stod att "namnbricka med storlek är alltid på". Så jag kan inte tycka att det var frivilligt.

Det här fick Linn att gå till sitt fack - Handelsanställdas förbund - som valde att stämma Change - och kräver att företaget ska betala ett skadestånd på 250 000 kronor. I dag kommer domen i arbetsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista