Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
förmiddag i P4

Saltimbocca på svenska med västerbottenrisotto

Publicerat onsdag 10 april 2013 kl 08.18
Saltimbocca på Lars Bergmans vis, med kyckling och Ramselefläsk. Foto: Karin Lönnå/Sveriges Radio

Saltimbocca betyder ”hoppa i munnen” och görs vanligtvis på kalv och parmaskinka. Men i dag lagar Lars Bergman den på kycklingfilé och rökt fläsk och serverar den med risotto smaksatt med en god lagrad ost.

Saltimbocca
4 personer

Ingredienser
4 skivor kycklingfile på 100 g vardera 
4 msk olivolja extra vergine 
4 skivor rökt fläsk eller amerikafläsk
8 blad färsk salvia 
1 dl torrt vitt vin 
salt 
svartpeppar

Gör så här
1. Dela kycklingen på längden men inte helt igenom och platta ut den något, lägg två salviablad på varje köttskiva. Salta och peppra. Var försiktig med saltet eftersom fläsket också är salt. Täck sedan över varje köttskiva med en fläskskiva. Rulla ihop till en rullad och fäst med tandpetare.

2. Bryn rulladerna i olivoljan tills de är gyllenbruna och häll över det vita vinet och låt det koka in. Lägg på lock under cirka 2 minuter. Lyft på locket för att titta till det hela. Puttra på i 10 min späd eventuellt med lite vin och lite mer olja.

3. Oljan och vinet kommer att ha blandats till en sås. När detta skett är rätten färdig att serveras.

Risotto
4 dl  Carnaroli eller avorioris
20 g  smör
2 dl vitt vin
0,5 l hönsbuljong
salt och peppar
100 g Västerbottensost eller liknande lagrad ost, grovt riven

Tillagning
1. Fräs ris och smör i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt den uppvärmda buljongen, och hälften av vinet, lite i taget. Sjud under omrörning i 18 min

2. När riset fortfarande har tuggmotstånd slå på resten av vinet. Salta och peppra efter smak och avsluta med att hälla i den grovrivna osten. Risotton ska vara som en våg på tallriken inte för fast och inte för lös.

3. Smaka av med salt och peppar.

Variationer: Vill du ha mer smak kan du fräsa lite finhackad schalottenlök i smöret tillsammans med riset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".